NavMenu

RS pomaže firme u oblasti međunarodnog prevoza putnika i pružanja aerodromskih usluga

Izvor: eKapija Četvrtak, 08.10.2020. 15:17
Komentari
Podeli

(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Uredba o postupku dodjele sredstava privrednim subjektima u oblasti međunarodnog prevoza lica u drumskom saobraćaju i pružanju aerodromskih usluga za saniranje finansijskog gubitka zbog posljedica virusa korona, koju je Vlada Republike Srpske usvojila na prijedlog Upravnog odbora Kompenzacionog fonda stupila je na snagu 6. oktobra 2020. godine, navodi business-magazine.ba.

Cilj donošenja ove uredbe je pružanje podrške za jun i jul 2020. godine, za održavanje likvidnosti privrednih subjekata koji imaju finansijski gubitak zbog posljedica pandemije virusa korona.

Podsjećamo, privredni subjekti u oblasti prevoza lica u drumskom saobraćaju i u oblasti pružanja aerodromskih usluga su najviše pogođeni.

Od početka pojave virusa korona pa do 10. maja 2020. bio je obustavljen javni prevoz lica na međunarodnim, republičkim, područnim autobuskim linijama i autobuskim linijama na području jedinica lokalnih samouprava.

Od 11. maja 2020. javni prevoz lica u drumskom saobraćaju u RS, shodno navedenom zaključku, obavlja se sa popunjenošću autobusa do 50% i uz maksimalne redukcije polazaka, dok je javni prevoz lica u međunarodnom drumskom saobraćaju bio obustavljen. Od 1. juna 2020. uspostavljen je, i to redukovano, prevoz lica sa Srbijom i Crnom Gorom. Prevoz lica sa drugim zemljama još nije uspostavljen ili je uspostavljen sporadično.

Prevoz lica u vazdušnom saobraćaju je skoro potpuno obustavljen od početka pandemije. Iz tog razloga bilo je nužno ustanoviti model prema kojem i ovi privredni subjekti mogu dobiti novčanu podršku za očuvanje radnih mjesta, zbog finansijskih gubitaka u poslovanju, a koje imaju zbog okolnosti koje su uzrokovane pandemijom virusa korona.

Rok za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava je 30 dana od stupanja na snagu ove uredbe.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.