Izvor: BHRT | Četvrtak, 08.10.2020.| 10:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Sarajevu otvoren prvi laboratorij za digitalnu fabrikaciju u BiH

(Foto: nd3000/shutterstock.com)
Bosna i Hercegovina dobila je prvi laboratorij za digitalnu fabrikaciju. Udruženje FabLab, u saradnji sa Centrom za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu i Univerzitetom u Sarajevu, otvorilo je Laboratorij za digitalnu fabrikaciju – FabLab. Namjera FabLab-a je da učini nauku i inovacije pristupačnim svima i podstakne interes naše zajednice za 3D tehnologijama, kao i uvođenje naprednih digitalnih tehnologija u industriji,javnim organizacijama i akademskim institucijama.

- Bilo kakvu ideju da imaju, ako im treba konsultacija, da li je nešto izvodljivo, mogu da dobiju savjet kod nas. Projekat FabLab-a je primjenjiv na razna područja, naprimjer medicinu. Upravo su FabLab-ovi povodom pandemije pokrenuli proizvodnju zaštitne opreme. To je bio ogroman uspjeh - kazala je voditeljica projekta FabLab-a Anida Čmančanin.

Iz Udruženja FabLab kazali su da im je cilj da u naredne tri godine uspostave FabLab u svakom većem gradu Bosne i Hercegovine sa lokalnim partnerima, a u narednih pet godina u svakom manjem mjestu.

Ovaj projekat zainteresovanim građanima ponudiće priliku da koriste visokutehnologiju digitalne fabrikacije, steknu znanja i unaprijede STEM vještine. Osim navedenog, otvoriće i nova radna mjesta u BiH. Ideja za uspostavljanje ovakvih laboratorija širom svijeta potiče od svjetski poznatog lidera u inovacijama, Tehnološkog univerziteta iz Masačusetsa, odnosno čuvenog MIT-ja.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.