NavMenu

Decenija Instagrama - Kako je najpopularnija društvena mreža promijenila svijet

Izvor: RTS Četvrtak, 08.10.2020. 08:48
Komentari
Podeli

(Foto: Pe3k/shutterstock.com)
Aplikacija koja je pokorila veliki dio društvenog i medijskog prostora i postala toliko popularna da je oblikovala svijet oko nas, od dizajna kafića i muzeja, preko aranžiranja tanjira i hrane do toga kako se ponašamo i gdje idemo, pojavila se bez fanfara 6. oktobra prije deset godina na App Store-u.

Sve je počelo ljubavlju prema tehnologiji i fotografiji. Dok su studirali na Stanfordu, Kevin Sistrom i Majk Kriger lansirali su Instagram 6. oktobra 2010. godine kao jednostavan način dijeljenja fotografija.

Pitate se vjerovatno koja je prva fotografija koja je pokrenula lavinu od 50 milijardi, do sada podeljenih? Bila je to probna fotografija Kevinovog zlatnog retrivera (i stopala njegove djevojke) pored kioska u Meksiku, postavljena 16. jula 2010. godine.

Instagram je odmah postigao veliki uspjeh. U prvih nekoliko sati od lansiranja, aplikaciju je skinulo 10.000 ljudi, a tokom naredne godine deset miliona.

Primjetivši uspjeh u neku ruku rivalske mreže, Facebook je 2012. godine kupio i nastavio da razvija Instagram, koji danas može da se pohvali brojkom od milijardu korisnika i činjenicom da je jedna od najpopularnijih društvenih mreža na svijetu.

Dostupnost pametnih telefona sa odličnim kamerama dovela je do popularizacije kulturnog fenomena selfija, a gdje bolje da ga okačite nego na Instagram. Škljocanje prednje kamere na telefonima postalo je svakodnevna rutina, pa danas teško da možete negde da odete a da izlazak, sami ili sa društvom, ne ovekovječite (da pogodili ste) selfijem.

Najznačajnija promjena bilo je uvođenje odjeljka Stories (priče), koja omogućava ljudima da postavljaju privremene tekstove i snimke, koji nestaju posle 24 sata. Takođe su dodati i brojni efekti za mijenjanje snimaka. Zanimljivo je da je ove mogućnosti prvo uveo rivalski Snapchat.


Više od dve trećine korisnika su mlađi od 34 godine, zbog čega je Instagram vrlo brzo privukao pažnju marketing industrije, pa je mreža vremenom iznjedrila potpuno novo zanimanje – instagramer. Zbog činjenice da bazu čine mladi ljudi, fenomen influensera (ljudi od uticaja) takođe je dobio potpuno novu dimenziju sa popularizacijom ove mreže.

Važan dio uspjeha Instagrama jeste i njegova sposobnost da privuče poznate ljude koji, zauzvrat, na mrežu privlače veliki broj pratilaca. Kristijano Ronaldo je nezvanični kralj Instagrama (238 miliona pratilaca), a u dvoru se još nalaze i Arijana Grande (203), Dvejn Džonson (199), Kajli Džener (196), Selena Gomez (194)...

Ako ste od onih koji uživaju u Instagramu, nema sumnje da je ta društvena mreža za deset godina postojanja promijenila način na koji komunicirate, dijelite sa drugima lične priče i doživljaje.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.