NavMenu

Komunalno preduzeće Cvrcka iz Kneževa ide u stečaj

Izvor: Capital Četvrtak, 08.10.2020. 08:14
Komentari
Podeli

(Foto: degetzica /shutterstock.com)
Zbog milionskih dugovanja, nezakonitih isplaćivanja plata u kešu i skoro decenijske blokade računa, komunalno preduzeće Cvrcka iz Kneževa ide u stečaj, odlučio je Okružni privredni sud u Banjaluci, saznaje portal Capital.

Kriza u ovom preduzeću koja traje decenijama kulminirala je krajem prošle godine kad je došlo do potpune obustave rada, a Opština je imovinu koju je ustupila Cvrcki skupštinskom odlukom prebacila Vodovodu.

Računi preduzeća su blokirani od 2011. godine, a obaveze po osnovu poreza i doprinosa za plate radnicima nisu uplaćivane od 1997. godine.

- Uknjižene obaveze preduzeća iznose 5,42 mil KM - navodi se u izvještaju stečajnog upravnika.

Povjeriocima je ostavljen rok od 30 dana da prijave svoja potraživanja, a ročište na kojem će ona biti ispitana je zakazano za 24. novembar.

Iako su računi preduzeća bili godinama blokirani, ono je sve do sredine prošle godine poslovalo preko blagajne.


Zbog toga je Poreska uprava Republike Srpske direktoricu Danicu Kutić prijavila Okružnom tužilaštvu u Banjaluci, jer su izračunali da je budžet Srpske oštetila za više od 500.000 KM.

Naime, potraživanja su se naplaćivala gotovinom preko blagajne i inkasanta, a jedan manji dio preko žiro računa sindikalne organizacije. Tako skupljen novac dalje je isplaćivan radnicima u neto iznosu, bez doprinosa.

U Republici Srpskoj u proteklih nekoliko godina u stečaj je otišlo na desetine komunalnih preduzeća.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.