NavMenu

Singapur plaća građanima koji dobiju dijete tokom pandemije

Izvor: Radio 021 Četvrtak, 08.10.2020. 07:54
Komentari
Podeli
(Foto: I.Vukša)
Singapur će ponuditi jednokratnu uplatu parovima koji postanu roditelji tokom pandemije virusa korona, javlja CNN.

Zamjenik premijera rekao je kako će podsticaj pomoći onima koji se suočavaju s finansijskim pritiskom i zabrinuti su za svoj posao.

- Dobili smo povratnu informaciju da je Covid-19 natjerao neke parove da odlože svoje roditeljske planove. To je potpuno razumljivo, naročito kada se suočavaju s neizvjesnošću u pogledu svojih prihoda - rekao je zamjenik ministra Singapura Heng Sve Keat.

Ipak, još nije potvrdio o kojem se iznosu radi.

Uprkos uspješnom javnozdravstvenom odgovoru Singapura na pandemiju, ekonomski je Singapur u dubokoj recesiji.

BDP se vjerovatno smanjio za 12,6% u drugom tromjesečju, a ekonomisti su to uporedili s istim vremenom prethodne godine i kažu kako se radi o najvišem rekordnom padu. Singapur ima jednu od najnižih stopa nataliteta na svijetu - prema nacionalnim statističkim istraživanjima, stopa plodnosti sada iznosi samo 1,14 novorođene djece po ženi.

Slični su rezultati i u Hongkongu, a niže stope imaju samo Južna Koreja i Portoriko.

Za prirodnu repopulaciju potrebna je brojka od 2,1 novorođene bebe po ženi.

Singapur se još od osamdesetih bori da preokrene negativan trend, pokrenuli su brojne javne kampanje koje podstiču rađanje i uvode brojne finansijske i poreske olakšice.

- Kao i mnoge razvijene zemlje, ključni izazovi za stanovništvo Singapura su niska plodnost i starenje stanovništva. Naš cilj je da podstaknemo održivo stanovništvo koje podržava i ekonomski rast i socijalnu koheziju - stoji u izvještaju vlade.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Saobraćaj

Uskoro zajednički TAG uređaj - Potpisan memorandum o integraciji elektronske naplate cestarine između BiH i Srbije

U Beogradu je danas potpisan Memorandum o poslovnoj saradnji u cilju integracije sistema za elektronsku naplatu cestarine između Bosne i Hercegovine i Srbije. Ugovor su potpisali direktori javnih preduzeća JP Autoceste FBiH, Putevi Srbije i Autoputevi RS, Denis Lasić, Zoran Drobnjak i Nedeljko Ćorić. Svečanom popisivanju Memoranduma prisustvovao je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Goran Vesić.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.