Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 07.10.2020.| 14:48
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Banjaluci otvoren Međunarodni festival pozorišta za djecu

Ilustracija (Foto: Mammut Vision/shutterstock.com)
Ministar prosvjete i kulture RS Natalija Trivić otvorila je sinoć, 6. oktobra u Dječijem pozorištu Republike Srpske u Banjaluci Međunarodni festival pozorišta za djecu na kome će se predstaviti pozorišta iz osam zemalja - Španije, Češke, Bugarske, Poljske, Srbije, Slovenije, Hrvatske i BiH.

Trivić je istakla da Međunarodni festival dječjih pozorišta u Banjaluci već 19 godina doprinosi da se Republika Srpske nađe na kulturnoj mapi Evrope i svijeta u veličanju lutkarske umjetnosti i dječjeg pozorišnog stvaralaštva.

- Dječije pozorište aktivnostima, stvaranjem i prezentacijom vlastite dječije pozorišne produkcije i organizacijom ovog festivala doprinosi stvaranju novih generacija pozorišne publike, koja će u svom odrastanju imati izgrađen osjećaj i ljubav prema umjetnosti - rekla je Trivić na otvaranju festivala.

Ona je napomenula da se lutkarskim i dječjim pozorišnim ostvarenjima uče djeca da njeguju ljubav, prijateljstva i poštuju različitosti, što misiju kulture čini značajnom onoliko koliko i misiju obrazovanja u Republici Srpskoj.

- Sigurna sam da će i ovo festivalsko izdanje umjetničkim dometima oduševiti naše najmlađe gledaoce, ali i sve druge ljubitelje lutkarstva i dječijeg pozorišnog stvaralaštva - dodala je Trivić.

Direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske Ljiljana Labović Marinković naglasila je da Međunarodni festival pozorišta za djecu podstiče razvoj lutkarstva i teatarske umjetnosti u Republici Srpskoj i BiH, i smatra se jednim od najznačajnijih festivala za djecu na prostoru Balkana.

- Cilj festivala je unapređenje razvoja lutkarstva i dramske umjetnosti za djecu i mlade, promocija multikulturalnosti i interkulturalnog dijaloga, i omogućavanje uvezivanja s međunarodnim institucijama kulture u javnom i u privatnom sektoru - rekla je Labović.

Festival će trajati do 12. oktobra uz poštivanje mjera koje su propisane u borbi protiv virusa korona.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.