NavMenu

U Banjaluci otvoren Međunarodni festival pozorišta za djecu

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 07.10.2020. 14:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Mammut Vision/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar prosvjete i kulture RS Natalija Trivić otvorila je sinoć, 6. oktobra u Dječijem pozorištu Republike Srpske u Banjaluci Međunarodni festival pozorišta za djecu na kome će se predstaviti pozorišta iz osam zemalja - Španije, Češke, Bugarske, Poljske, Srbije, Slovenije, Hrvatske i BiH.

Trivić je istakla da Međunarodni festival dječjih pozorišta u Banjaluci već 19 godina doprinosi da se Republika Srpske nađe na kulturnoj mapi Evrope i svijeta u veličanju lutkarske umjetnosti i dječjeg pozorišnog stvaralaštva.

- Dječije pozorište aktivnostima, stvaranjem i prezentacijom vlastite dječije pozorišne produkcije i organizacijom ovog festivala doprinosi stvaranju novih generacija pozorišne publike, koja će u svom odrastanju imati izgrađen osjećaj i ljubav prema umjetnosti - rekla je Trivić na otvaranju festivala.

Ona je napomenula da se lutkarskim i dječjim pozorišnim ostvarenjima uče djeca da njeguju ljubav, prijateljstva i poštuju različitosti, što misiju kulture čini značajnom onoliko koliko i misiju obrazovanja u Republici Srpskoj.

- Sigurna sam da će i ovo festivalsko izdanje umjetničkim dometima oduševiti naše najmlađe gledaoce, ali i sve druge ljubitelje lutkarstva i dječijeg pozorišnog stvaralaštva - dodala je Trivić.

Direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske Ljiljana Labović Marinković naglasila je da Međunarodni festival pozorišta za djecu podstiče razvoj lutkarstva i teatarske umjetnosti u Republici Srpskoj i BiH, i smatra se jednim od najznačajnijih festivala za djecu na prostoru Balkana.

- Cilj festivala je unapređenje razvoja lutkarstva i dramske umjetnosti za djecu i mlade, promocija multikulturalnosti i interkulturalnog dijaloga, i omogućavanje uvezivanja s međunarodnim institucijama kulture u javnom i u privatnom sektoru - rekla je Labović.

Festival će trajati do 12. oktobra uz poštivanje mjera koje su propisane u borbi protiv virusa korona.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.