Izvor: Glas Srpske | Srijeda, 07.10.2020.| 14:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Svjetska banka prognozira dužničku krizu za pojedine zemlje - RS daleko od takvog scenarija

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Pandemija virusa korona mogla bi, prema najavama iz Svjetske banke, da izazove dužničku krizu u nekim zemljama i gurne stotinu miliona ljudi u ekstremno siromaštvo, a nadležni u Srpskoj i ekonomisti smatraju da je takav crni scenario daleko od nas.

Predsjednik Svjetske banke Dejvid Malpas upozorio je da je evidentno da neke zemlje ne mogu da vrate dug koji su uzele.

- Zato moramo da smanjimo nivo duga. To može da se nazove opraštanje ili otpis duga - naveo je Malpas za njemački list Handelsblat.

On je napomenuo da je važno da se dug smanji restrukturiranjem i podsjetio da su slične inicijative preduzimane i ranije u krizama.

U Ministarstvu finansija RS navode za Glas Srpske da su očekivane izjave iz Svjetske banke kojima pozivaju kreditore da pomognu zemljama čije su ekonomije pretrpjele najteže posljedice, s obzirom na to da je korona imala negativan uticaj na sve zemlje svijeta.

- Mi smo mala ekonomija, koja je ipak uspjela da održi nivo proizvodnje, iskoristi prednosti, prije svega u poljoprivredi, te kombinacijom brzih i pravovremenih mjera spriječi dalji privredni pad - naveli su u resornom ministarstvu.

Istakli su da je budžet Srpske lani bio u suficitu više od 70 mil KM, te da je sada zbog pandemije rebalansom planiran pad prihoda koji će biti do 200 mil KM.

- Jedan od pozitivnih primjera je porast direktnih poreza koji je u septembru veći za 11% u odnosu na avgust. Planirano zaduženje RS za 2021. godinu iznosi 733 mil KM, a otplata kredita 530 mil KM, a za 2022. godinu zaduženje 651 mil KM, a otplata kredita 533 mil KM - naveli su u ministarstvu.

Dodali su da zbog situacije moraju biti obezbijeđena sredstva kako bi u Republici bila sačuvana javna potrošnja i zaustavljen pad BDP-a, ali Srpska i sa planiranim zaduženjima neće preći zakonsku granicu od 60% bruto domaćeg proizvoda.

- Na kraju juna ukupan dug Srpske koji podliježe zakonskom ograničenju iznosi 5,8 mlrd KM, odnosno 53,24% BDP-a, dok javni dug koji podliježe zakonskom ograničenju iznosi 4,6 mlrd KM, odnosno 42,81% BDP-a - istakli su u Ministarstvu finansija.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT Saša Grabovac rekao je za Glas Srpske da pandemija diriguje situaciju u cijelom svijetu.

- Prije covida-19 Srpska nije bila prezadužena, tako da je postojao fiskalni kapacitet za zaduženje i za sada ne postoji kataklizmični scenario - rekao je Grabovac, naglasivši da će oporavak ekonomije zavisiti i od situacije u zemljama okruženja sa kojima imamo visok nivo spoljnotrgovinske razmjene.

Poziv na oprez

Direktor Privredne komore RS Pero Ćorić kaže da ovakve prognoze iz Svjetske banke pozivaju na oprez u svim segmentima.

- Godinama bilježimo spoljnotrgovinski deficit, a uvozimo uglavnom robu široke potrošnje. Bilo bi bolje da u uvozu prednjači repromaterijal jer bi to bio znak da ćemo neke proizvode napraviti i izvesti - kazao je Ćorić i podsjetio da je Srpska za devet mjeseci imala značajan pad izvoza i uvoza, s tim što je pad plasmana domaće robe bio daleko veći.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.