NavMenu

Turski kesten, mađarski šaran i sicilijanski sir zaštićeni geografskom oznakom

Izvor: Agroklub Srijeda, 07.10.2020. 08:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: MaraZe/shutterstock.com)Ilustracija
Evropska komisija odobrila je tri zahtjeva za učvršćivanje proizvoda u Registar zaštićenih oznaka izvornosti (ZOI). Riječ je o kravljem siru Provola dei Nebrodi iz Italije, kestenu Aydın Kestanesi iz Turske i varijetetu šarana Akasztói szikiponty iz Mađarske.

Provola dei Nebrodi je sir pasta filata ili, rastezljiva skuta, koji se pravi od kravljeg mlijeka. Proizvodi se nekoliko vrsta: fresca (sveži), semi-stagionata (delimično zreli), stagionata (zreli), sfoglia (lisnati) i con limone verde (sa dodatkom zelenog limuna).

Vrsta fresca ima klasičan oblik kruške te može i ne mora imati tzv. peteljku na vrhu (poznatu kao testina). Druge su vrste ovalne i imaju kratak vrat koji se proširuje prema vrhu. Zavisno od uobičajene prakse u određenoj regiji proizvodnje, one mogu i ne moraju imati testinu. Oko vrata sira veže se vezica kako bi se mogao objesiti radi sušenja i/ili dozrevanja.

Jedan je od najstarijih sireva na Siciliji, a njegove se osobine vijekovima prenose usmenim putem, s koljena na koljeno.

Kesten iz Turske odlikuje sjajna ljuska i svijetlosmeđa boja, a konzumira se svijež i lako se ljušti. Uzgaja se u provinciji Aydın, na jugozapadu Turske i to na nadmorskoj visini između 650 i 1.500 metara.

Među faktorima koji određuju njegove specifične karakteristike najvažniji su ekološki poput klime i tla koji utiču na veličinu ploda kao i na njegovu otpornost.

Čuvanje kestena u ovoj provinciji drugačije je od onog koji se praktikuje u drugim regijama. Tradicionalno se skupljaju sa spoljnom bodljikavom ovojnicom i potom čuvaju na tzv. "hrpama", pa pokrivaju biljkama kao što su paprati.


Akasztói szikiponty varijetet je vrste šarana Cyprinus carpio L. koji se uzgaja isključivo od klasifikovanog mađarskog i državno priznatog varijeteta, a prodaje se živ, svijež, rashlađen ili smrznut, sa najmanje dva, odnosno najviše pet godina starosti.

Ima izduženo tijelo sivkaste zlatno-žute boje i svijetlo narandžasto peraje. Uzgajaju se u opštinama Akasztó i Dunatetétlen, u južnoj Mađarskoj.

Njegov kvalitet nije samo rezultat izuzetnih svojstava prirodne sredine, već i lokalnih tradicija i tehnika uzgoja. Ribnjaci nastaju na slanim podlogama koja ribama daju blagi miris soli.

Nedavno je i mađarska pastrmka iz Szilvásvárada takođe dobila ZOI. Ova je riba nježnog ukusa i to bez naznaka mulja zbog hladne vode u kojoj obitava.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.