Izvor: RTS | Srijeda, 07.10.2020.| 08:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nove firme ušle u FAP-ove pogone u Priboju - Iz jedne izlaze kamioni, iz druge roboti

Ilustracija (Foto: Zapp2Photo/shutterstock.com )
Nekad poznat po FAP-u izvan granica naše zemlje, Priboj je prije nekoliko godina bio u tako lošoj situaciji da se govorilo o odumiranju tog grada. Danas je slika drugačija: u nekadašnje FAP-ove pogone uselili su se novi investiori, a mladi ponovo mogu da se nadaju poslu u svom gradu.

Tehnička škola u Priboju je renovirana, otvorena je slobodna zona, a u bivše pogone FAP-a došli su investitori da povežu savremenu proizvodnju i dualno obrazovanje.

- Ovo im može biti kao prvi stepenik, drugi stepenik je naravno produženje školovanja. Imamo dosta djece, a i tu imamo pomoć od privrede. Samim tim što će oni znati šta hoće i koliko mogu - kaže Tatjana Lučić, direktorka Tehničke škole u Priboju.

Mladi u Priboju žele isto što i njihovi vršnjaci u drugim gradovima.

- Veće plate, bolji uslovi za rad - kaže Gordana Kovljević iz Priboja.

Njen zemljak Slaviša Mojićević dodaje da nove firme obećavaju, ali da će se tek vidjeti kako će biti i koliko je to vjerodostojno.

Pribojska Tehnička škola planira da primjeni model iz Požege, odakle joj dolazi i investitor, koji širi proizvodnju na halu od 3.000 kvadrata, u kojoj su mu uz mašine neophodni stručnjaci.

- Da bi dobro radio, mora da bude na neki način i dobro plaćen. A da bi bio dobro plaćen mora da ima i dobra i kvalitetna znanja. Tako da prosto u zavisnosti od toga koliko koji čovjek je posvećen na svom ličnom usavršavanju - kaže Tomislav Miletić, profesor praktične nastave Inmold iz Požege.

Uz investiore, rasle su i prosječne zarade, kaže predsjednik Opštine, ponosan na privredni spoj kakav ima malo koji mali grad i u svijetu.

- Sa FAP-om smo još sačuvali proizvodnju kamiona. Inmold je firma koja pravi robote. Znači vi imate u jednoj maloj sredini, firmu koja pravi kamion i firmu koja pravi robote - kaže Lazar Rvović, predsednik opštine Priboj.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.