Izvor: eKapija | Srijeda, 21.10.2020.| 09:04
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Među vodećim sistem integratorima u regionu - Koming-Pro izgradio više od 1.000 km opštičkih spojnih puteva i mreža

(Foto: Koming-Pro)
Privredno društvo Koming-Pro iz Gradiške osnovano je 2001. godine kao jedno od dva pravna nasljednika dotadašnjeg preduzeća M&D Koming. Pod novim imenom nastavljaju rad u oblasti inženjeringa u telekomunikacijama i na taj način zadržavaju kontinuitet poslovanja od 1996.

Kako za eKapiju kaže direktor Danilo Vujat, Koming-Pro je porodična firma koja trenutno ima 40 zaposlenih sa dugogodišnjim iskustvom u telekomunikacijama, informacionim tehnologijama i niskogradnji.

- Firma je posebno specijalizovana u projektovanju i izgradnji telekomunikacionih objekata, odnosno pristupnih mreža, magistralnih i ostalih optičkih spojnih puteva, strukturnih mreža, NGN i CATV-HFC mreža, FTTx rješenja, izradi tehničke dokumentacije, tehničkoj podršci u vidu preventivnog održavanja i nadzora, hitnih intervencija i podrške na daljinu, zatim u IT podršci. Takođe, specijalizovani smo i za građevinske radove za potrebe podzemnih instalacija, izgradnju i opremanje data centara, izgradnju podzemne energetske i gasne infrastrukture, kao i izgradnju vodovodnih i kanalziacionih sistema.

Kao regionalni solution provider i sistem integrator, Koming-Pro pruža svoje usluge brojnim subjektima u Bosni i Hercegovini i Srbiji, kao i zemljama Evropske unije - Hrvatskoj i Njemačkoj.

- Sveobuhvatnim upravljanjem projektima - od koncepta, preko realizacije, do podrške, primjenom naprednih tehnoloških rješenja, usluge su u potpunosti orijentisane prema potrebama korisnika - kaže Vujat.

Dodaje da je do danas firma izgradila i implementirala više od 1.000 km lokalnih, regionalnih i međunarodnih optičkih spojnih puteva i optičkih mreža, te više desetina kompleksnih telekomunikacionih objekata i kablovskih mreža.

- Osim redovnih poslova, 2001. smo pustili u rad prvi lokalni internet servis provajder - GrISP. Nekoliko godina kasnije integriše ga u projekat sopstvenog kablovskog sistema koji gradi na opštinama Gradiške i Srpca - KDS Gradiška, da bi 2008. godine KDS postao sastavni dio današnje Blicnet mreže - objašnjava.
(Foto: Koming-Pro)
Najznačajniji projekti

Kao najznačajnije poslove na kojima su radili izdvaja projektovanje više od 50 telekomunikacionih objekata, odnosno optičkih spojnih puteva, HFC i TK mreža, zatim izgradnju više pristupnih mreža u telekomunikacijama, početnog kapaciteta preko 30.000 pretplatničkih linija.

- Tu su i izgradnja više pravaca optičkih spojnih puteva u dužini većoj od 600 km, od čega 300 km u međunarodnom projektu "Balkanska optika", izgradnja kablovskih HFC mreža i mini kablovske TК kanalizacije u dužini većoj od 700 km, zatim izgradnja više desetina strukturnih mreža.

Dodaje da je bitno napomenuti i izgradnju sistema videonadzora saobraćaja Gradiške, izgradnju signalno-telekomunikacionih sistema za potrebe željeznice, podzemnih elektro-vodova, sekundarnih mreža za potrebe vodovoda, zatim izgradnja putne, vodovodne i kanalizacione infrastrukture u Agro-industrijskoj zoni Nova Topola, kao i građivinske poslove na zamjeni rezervoara tečnih naftnih goriva.

- Trenutne aktivnosti su projektovanje TК mreža i optičkih spojnih puteva, izgradnja i rekonstrukcija više pristupnih mreža u telekomunikacijama za m:tel, zatim izgradnja i održavanje optičkih spojnih puteva za m:tel, Blicnet, SIOL, kao i izgradnja vodovodne mreže Gašnica-Orahova u dužini od 20 km - ističe direktor firme Koming-Pro.

Preko registrovanog predstavništva u Njemačkoj realizovano je nekoliko ugovora u periodu od 2014. do 2018. godine. Trenutno u inostranstvu, kaže, nema aktivnosti zbog uvođenja vanrednih mjera od strane tamošnjih vlasti i ograničavanja kretanja.

- Najznačajniji partneri su nam Telekom RS, banjalučki Blicnet, sarajevski SIOL, zatim Elektrokrajina i Željeznice RS.

Vujat ističe da je vizija preduzeća Koming-Pro da ostane među vodećim sistem integratorima u oblasti komunikacionih tehnologija u regionu i da ostvari značajne reference u infrastrukturnoj izgradnji proširivanjem liste zadovoljnih partnera.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE