NavMenu

Bojan Vujinović, direktor Zavičajnog muzeja Gradiška - Planiramo izgradnju arheološkog parka i manastira u selu Kijevci

Izvor: eKapija Srijeda, 04.11.2020. 10:10
Komentari
Podeli
Bojan Vujinović (Foto: YouTube/Screenshot)Bojan Vujinović
Mnogim programima Zavičajni muzej u Gradišci ove godine obilježava pola vijeka postojanja, što je ovu ustanovu svrstalo među najznačajnije u regionu. Muzejska djelatnost u ovom gradu krenula je 19. septembra 1970. izložbom "Putevi pobjede", koja svjedoči o stradanjima u Drugom svjetskom ratu. Muzej je funkcionisao u raznim oblicima i doživio različite transformacije, da bi 2003. dobio status javne ustanove kada počinje i kadrovsko jačanje.

Direktor Zavičajnog muzeja Gradiške Bojan Vujinović kaže za eKapiju da manastir u Kijevcima, Vrbaški grad, bogata arheološka nalazišta i drugi spomenici pružaju veliku šansu za razvoj turizma i upoznavanje sa prošlošću.

- Obnova Manastirišta u Gornjim Kijevcima i proglašenje nacionalnim spomenikom je veoma važno za turističku ponudu Gradiške. Ovdje planiramo izgradnju arheološkog parka i novi manastir.

Sa direktorom Zavičajnog muzeja smo pričali i o drugim značajnim projektima na kojima trenutno rade, kao i onima koji su u planu.

eKapija: Zavičajni muzej Gradiške ove godine obilježava značajan jubilej - 50 godina postojanja. Koja je bila prva postavka? Koji je navrijedniji eksponat koji se čuva u ovom muzeju?

- Muzejska djelatnost na prostoru našeg grada krenula je 19. septembra 1970. izložbom "Putevi pobjede", koja svjedoči o stradanju našeg stanovništva u Drugom svjetskom ratu. Muzej je funkcionisao u raznim oblicima i doživio različite transformacije, da bi 2003. sazreli uslovi za osnivanje JU Zavičajni muzej Gradiška, koji danas funkcioniše sa dvije stalne postavke – arheološka i istorijska, galerijom za povremene postavke, suvenirnicom, te bogatim eksternim programom oživljavanja znamenitih ličnosti našeg grada.

Najzanimljiviji eksponat predstavlja ćirilični natpis iz 1301. godine, pronađen u priprati manastira Karanovac koji svjedoči da je upravo u ovoj srednjovjekovnoj crkvi službovao pop iz manastira Lomnica, te da je njegova gradnja završena u vrijeme kralja Dragutina iz loze Nemanjića.

eKapija: Zajedno sa lokalnom upravom inicirali ste izgradnju trga u čast najpoznatije gradiške porodice Čubrilović koja je obilježila prošli vijek, posebno braća Veljko i Vaso, koji je i nedavno otvoren na mjestu nekadašnje kuće ove porodice. Kako je tekla realizacija projekta?

- Realizacija trga Čubrilovića sa centralnom statuom Veljka Čubrilovića završena je u potpunosti i simbolizuje povratak slobode i slobodarskog duha u naš grad. Trg je rađen u blizini nekadašnje porodične kuće, te i sama lokacija ima određenu simboliku. To je savakako najznamenitija srpska porodica sa kraja 19. i početka 20. vijeka, čiji ideal je bilo obrazovanje i koja je zajedno sa drugim porodicama toliko unaprijedila naš grada da je on u jednom momentu nosio naziv "Mali Beograd". Projekat je pratila i realizacija dokumentarno-igranog filma "Učitelj u lancima" autora Milana Pilipovića, koji najbolje svjedoči o porodici Čubrilović, ali svakako i o žrtvi Veljka Čubrilovića koji je dao život za slobodu svoga naroda.
(Foto: Shutterstock/Makic Slobodan)
eKapija: Rekli ste da je izgradnju trga pratilo i snimanje filma o Veljku Čubriloviću. Koliko su ovakvi projekti značajni i da li im se poklanja dovoljno pažnje i novca?

- Tako je, projekat je pratila i realizacija dokumentarno-igranog filma "Učitelj u lancima" autora Milana Pilipovića. Osim filma uradili smo i tri dokumentarno-igrane serije, koje će zajedno sa filmom biti prikazane na Radio televiziji Republike Srpske.

Svakakao da su ovakvi projekti značajni, jer je televizija i dalje najjači medij koji širem auditorijumu može prezentovati određeni projekat, kao što je projekat Čubrilovića. Naš grad zaista ima razumijevanje za ovakve projekte, te njihova pomoć ne izostaje.

eKapija: Zavičajni muzej Gradiška nedavno je dobio legat Borislava Bore Nježića, koji se sastoji od umjetničkih djela – mozaici, grafike, ulje na platnu, te kompletan likovni i mozaički atelje, kao i mnoge lične stvari koje će biti neophodne u formiranju stalne postavke ovog umjetnika. Šta planirate još da uradite kako bi ime Bore Nježića trajno živjelo u njegovom rodnom gradu?

- Dobili smo bogat legat mozaičara Bore Nježića koji smo prezentovali našim sugrađanima i koji je zajedno sa dokumentarnim filmom "Kamen pamti", autora Milana Pilipovića, bio dio memorijala koji je naša ustanova priredila ovom umjetniku. Da bi njegovo ime trajno živjelo u našem gradu pokrenuli smo Međunarodni simpozijum u kamenu – Boro Nježić, na koji se ove godine prijavilo 28 umjetnika iz 18 zemalja. Nakon odabira komisije izdvojila su se dva vajara i dva mozaičara, koji stvaraju djela u prostoru, željeći da napravimo muzej na otvorenom, koji će uljepšati naš grad i svim sugrađanima i njegovim posjetiocima napraviti ljepši ambijent.

eKapija: Ovo podneblje bogato je i arheološkim nalazištima. Šta se radi kako bi se ovi spomenici kulture sačuvali i kako bi obogatili kulturno-turističku ponudu Gradiške?

- Na prostoru našeg grada ima desetak nacionalnih spomenika BiH, koji su svakako turistički poterncijal. Neki od njih su već stavljeni u funkciju turističke ponude, dok se za pojedine traži najbolji način prezentacije. Svakakao da postoji ogroman broj arheoloških lokaliteta, koji su veoma interesantni za promociju kulturne baštine, ali za to je potrebno vrijeme da se istraže, valorizuju i prezentuju za potencijalne turiste. Takav je recimo Vrbaški grad, na čijoj revitalizaciji radimo u punom kapacitetu u cilju promocije kulturne baštine, veoma specifične i interesantne za turiste.

eKapija: Koje je najznačajnije kulturno nasleđe ovog kraja i koliko se radi na njegovoj prezentaciji?

- Najznačajni nasleđe svakako je lokalitet Manastirište u Gornjim Kijevcima, gdje je planirana gradnja novog manastira uz stvaranje arheološkog parka, kao turističkog potencijala. Arheološki park će biti sastavljen od rimskog poljoprivrednog imanja – ville rustice, srednjovjekovne manastirske crkve, nekropole i pratećih objekata, te dvije crkve brvnare iz turskog perioda. Dio lokaliteta je konzerviran i spreman za posjetioce, dok se preostali dio sređuje za potpunu prezentaciju arheološkog parka.

eKapija: Na kojim još projektima radi Zavičajni muzej?

- Muzej radi na nekaoliko veoma značajnih projketa na kojima je inicijator ili partner u njihovoj realizaciji: Gradska česma posvećena Diani Budisavljević, izgradnja arheološkog parka i budućeg manastira u selu Kijevci, izgradnja glavnog trga, izgradnja parka na Senjaku, Omladinski park kod autobuske stanice, postavljanje mozaika na Savskom keju i umjetničkih skulptura na javne površine. Zatim radimo na snimanju deset emisija "Naši ljudi i krajevi" koje se prikazuju subotom na RTRS-u u cilju promocije kulturno-istorijske i prirodne baštine našeg grada, itd.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.