Izvor: eKapija | Utorak, 06.10.2020.| 09:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Virtuelni muzej starih zanata obogatio turističku ponudu Sarajeva

(Foto: http://h.etf.unsa.ba/Printscreen)
Udruženje za digitalizaciju i informatizaciju kulturne baštine Digi.ba Sarajevo, uz podršku Turističke zajednice Kantona Sarajevo, prezentovaće danas, 6. oktobra, inovativni Virtuelni muzej starih zanata.

Cilj ovog projekta je da upozna korisnike sa tradicijom zanata sa Baščaršije i doprinese očuvanju uspomene na nekadašnje zanate.

Putem Virtual Reality (VR) i desktop aplikacije, korisnici se u ovoj verziji detaljno upoznaju sa zanatima koji su pred nestankom - četkarskim, kazaškim i bozadžijskim.

- Osim toga, mogu saznati i informacije o historijskom razvoju zanata u Sarajevu te naučiti šta rade zanatlije čija imena nam više nisu prepoznatljiva - izjavila je prof. dr. Selma Rizvić, autorica i koordinatorica projekta, saopšteno je iz ovog Udruženja, prenosi sajt Grada Sarajeva.

Izuzetan doprinos projektu dali su glumac Adnan Hasković, kao i reditelj Ahmed Imamović, a scenario potpisuje Fatmir Alispahić. Grafički i web-dizajn projekta djelo je Aide Sadžak, dok je aplikaciju programirala Ivona Ivković Kihić. Muziku za aplikaciju Virtuelnog muzeja starih zanata napisao je Emir Bukovica.

Pod imenom Bukowskee objavljena je Emirova pjesma "Mahala zna" kao svojevrsna medijska podrška ovom projektu. Umjetnik Emir Durmišević je uradio ilustracije koje su korištene u Virtuelnom muzeju starih zanata.

- Zahvalan sam profesorici Rizvić na ukazanom povjerenju i prilici da svojim ilustratorskim umijećem doprinesem ovom, ali i drugim sličnim projektima u budućnosti - rekao je Durmišević.

Sadržaj ovog novog virtuelnog turističkog sadržaja u Kantonu Sarajevo dostupan je na veb stranici.

Prve informacije o zanatima u Sarajevu pojavljuju se svega nešto manje od tri decenije nakon osnivanja grada i odnose se na 1489. godinu, kada je urađen popis Bosanskog sandžaka.

U narednom popisu iz 1530. godine, broj zanata naglo raste, već tada im se broj više nego udvostručio, preciznije, navedeno je njih četrdeset. Tokom XVI vijeka javljaju se i nove zanatlije poput čelengira, bičakčija, sapundžija, nanuldžija, kazaza, mudželita, samardžija, mejhandžija, kahvedžija, taščija.

Ista praksa nastavlja se i u XVII vijeku, kada se ponovo spominje nekoliko novih zanata - zvonara, kantardžija, sahadžija, jorgandžija, abadžija, češljara, nakaša i drugih. Uprkos brojnim teškoćama, pojavi različitih bolesti i čak dvanaest velikih požara, Sarajevo i njegova privreda su tokom XVIII vijeka bili u konstantnom usponu.

Danas na Baščaršiji mnoge ulice nose nazive po starim zanatima od kojih veliki broj više ne postoji.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.