Izvor: startbih.ba | Utorak, 06.10.2020.| 09:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Od proizvodnje mlijeka se može živjeti - Održavanje higijene i kvaliteta ključno za održivost malih farmi

Uz podršku Sweden/USAID FARMA II projekta, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Kalinovik obučilo je 42 proizvođača mlijeka o tome kako poboljšati kvalitet mlijeka i povećati prinose, što bi trebalo rezultirati povećanjem prihoda za 15 do 20%.

Član Udruženja poljoprivrednih proizvođača (UPP) Kalinovik i koordinator programa obuke za 42 uzgajivača mlijeka kojeg je podržao Sweden/USAID FARMA II projekt, Mirko Bozalo, kazao je da su prije nekoliko dana imali vrlo dobar trening o uzgoju krmnog bilja i proizvodnji hranljive stočne hrane. Sesiju je održala Zemljoradnička zadruga Gvozno koja će u budućnosti pružati savjetodavnu podršku poljoprivrednicima kako da uzgajaju bilje i usjeve, kao i svu potrebnu mehanizaciju i opremu za početak proizvodnje sopstvene stočne hrane.

- Živjeti od proizvodnje mlijeka je moguće, ali je za to potrebno znanje i puno truda - kazao je Bozalo.

Po njegovim riječima, održavanje higijene i kvaliteta mlijeka je ključno za održivost malih farmi, i to je u velikoj mjeri crno-bijela situacija.

- Mlijeko može biti tražene kvalitete ili ne, i to je ono što će odrediti njegovu cijenu - napomenuo je.

UPP Kalinovik sarađuje sa 42 mljekara koji imaju 160 muznih krava i proizvode gotovo 350.000 litara mlijeka koje prodaju mljekari Pađeni u Bileći. Pađeni testira mlijeko na bakterije, somatske ćelije, proteine ​​i mliječnu masnoću. Ako su svi parametri u zadanom rasponu vrijednosti, mlijeko se smatra kvalitetnim proizvodom, a Pađeni će ga otkupiti po cijeni od 0,48 do 0,5 KM po litru.

Nadalje, takvo mlijeko ispunjava uslove za lokalne i entitetske subvencije koje iznose dodatnih 0,35 KM. To dovodi cijenu litre sirovog mlijeka do 0,85 KM.

Međutim, Bozalo napominje da jedna trećina mlijeka proizvedenog u Kalinoviku nije dobrog kvaliteta i da zato njihovi farmeri u prosjeku zarade oko 8.000 KM godišnje.

- Programom obuke koji smo pružili tokom protekla dva mjeseca želimo pomoći farmerima da održe i povećaju higijenu i svo svoje mlijeko pretvore u kvalitetan proizvod. Također im želimo pomoći da povećaju količine mlijeka koje proizvode kroz pravilnu prehranu i brigu o životinjama za najmanje pet posto u prvoj godini nakon obuke. Sve bi to trebalo rezultirati povećanjem zarade za najmanje 15 do 20%, odnosno zaradom od 9.200 do 9.600 KM godišnje - kazao je Bozalo.

Program obuke koji je izveden uz podršku FARMA II projekta sastojao se od osam kurseva, uključujući kurseve o proizvodnji stočne hrane i ishrani stoke; zdravlju vimena i higijeni mlijeka; reprodukciji, dobrobiti i smještaju životinja; te o upravljanju finasijama u poljoprivredi. Uključivao je ukupno 32 teorijske i 60 praktičnih sesija.

Osim programa obuke, Sweden/USAID FARMA II projekat i opština Kalinovik podržali su UPP Kalinovik u nabavci dodatnih pet laktofriza s kumulativnim kapacitetom od 2.300 litara. Oni će biti smješteni u udaljenim selima i omogućiti farmerima da pravilno i sigurno skladište mlijeko. Osim toga, farmerima su uručene 42 kante za mlijeko od inoksa koje će zamijeniti plastične koje većina koristi. Inoks kante mogu trajati cijeli život i lakše se čiste prema sanitarnim zahtjevima potrebnim za najkvalitetnije mlijeko.

- Nadamo se da smo motivisati farmere da rade bolje. Obuka im je dala znanje, a nova oprema i podrška koju pruža Zadruga Gvozno trebali bi im omogućiti da ga primjenjuju u svakodnevnom radu. Postavili smo realna očekivanja za postizanje rezultata u prvoj godini nakon obuke. Nadamo se da će rezultati, u godinama koje dolaze, biti mnogo bolji, kako farmeri počnu povećavati količine stočne hrane koju proizvode, te povećavati stada i proizvodnju mlijeka - zaključio je Bozalo, saopćeno je iz Sweden/USAID FARMA II projekta.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE