Izvor: eKapija | Utorak, 06.10.2020.| 15:21
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada FBiH i EBRD žele što prije definisati finansijski okvir za gradnju dionice Mostar sjever-Mostar jug

(Foto: Akhmad Dody Firmansyah1/shutterstock)
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, zamjenica premijera FBiH i federalna ministrica finansija Jelka Milićević i federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić u ponedeljak, 5. oktobra su, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, razgovarali s delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koju je predvodila šefica Ureda ove banke za Bosnu i Hercegovinu Manuela Naessl.

Razgovarano je o modalitetima finansiranja izgradnje dionice autoceste na Koridoru 5C Mostar sjever - Mostar jug. Sagovornici su jedinstveni u ocjeni da je riječ o izuzetno značajnom projektu. Stoga bi iznalaženje rješenja za finansiranje njegove izgradnje značilo i zatvaranje finansijske konstrukcije za cjelokupni dio autoceste od Tarčina, preko tunela Prenj do južno od Mostara, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Novalić je istakao da do zatvaranja finansijske konstrukcije treba doći što brže, jer je u svemu najbitniji faktor vremena.

- U situaciji kada ne možemo puno računati na krajnju potrošnju i na velike izvozne rezultate, javne investicije su najbolji i najsigurniji način za ubrizgavanje novca u privredu - pojasnio je premijer.

On je zahvalio EBRD-u na ogromnom uloženom angažmanu u našoj zemlji, prije svega kada je riječ o cestovnoj infrastrukturi, ali i na unošenju transparentnosti u djelovanje domaćih vlasti.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.