NavMenu

Microsoft najavio izgradnju tri centra za čuvanje podataka na području Atine

Izvor: Tanjug Utorak, 06.10.2020. 07:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Mikhail Starodubov/shutterstock)Ilustracija
Microsoft je najavio planove za izgradnju tri centra za čuvanje podataka na širem području Atine. Ovim će obezbijediti preko potrebne investicije u iznosu do jedne milijarde dolara grčkoj ekonomiji koju je paralisala pandemija.

Ovu vijest su u ponedeljak, 5. oktobra, objavili američki tehnološki gigant i grčki premijer Kirijakos Micotakis nakon devet mjeseci poverljivih pregovora o sporazumu, koji takođe uključuje programe digitalne obuke za oko 100.000 radnika u državom i privatnom sektoru, kao i obuku prosvetnih radnika i studenata, prenosi agencija AP.

- Ova značajna investicija je odraz našeg povjerenja u grčku ekonomiju, u grčki narod i vladu. To nije nešto što često radimo i čemu olako pristupamo - rekao je predsjednik Microsfota Bred Smit na ceremoniji održanoj na Akropoljiu.

Grčka ekonomija, koja je nedavno izašla iz višegodišnje finansijske krize, teško je pogođena pandemijom Kovid-19 i pretrpjela je u drugom kvartalu ove godine pad od 15,2%. Stopa nezaposlenosti se na kraju juna popela na 18,3% sa nivoa od 16,4% početkom godine.

Micotakisova vlada kaže da želi da napravi zaokret bilansa grčke ekonomije tokom perioda oporavka, razvijanjem energetskog, tehnološkog i odbrambenog sektora, u nadi da će privući desetine hiljada diplomaca koji su napusili zemlju tokom krize.


- Počinjemo da stvaramo uslove za njihov povratak. Izgradnja data centara doprinosi imidžu zemlju kao investicione destinacije... Grčka ima sunce a sada dobija i oblak (računarstvo) - rekao je Micotakis.

Microsoft trenutno ima centre podataka u 26 zemalja, uključujući sedam u Evropskoj uniji. Zvaničnici kompa nije sa sjedištem u Redmondu naveli su da se rok za gradnju data centara u Grčkoj još razrađuje, i da je taj proces u drugim zemljama obično trajao oko dvije godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.