Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 05.10.2020.| 13:33
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Projekt IMPAQ za borbu protiv zagađenja vrijedan 3,8 mil EUR - BiH dobila najnoviji sistem za upravljanje podacima o kvaliteti zraka

(Foto: LanaElcova/shutterstock)
Kako bi pomogla Bosni i Hercegovini u borbi protiv zagađenja zraka, te da u skladu sa EU standardima poboljša sistema procjene i upravljanja kvalitetom zraka, Švedska agencija za zaštitu okoliša (SEPA), uz finansijsku podršku Ambasade Švedske, od 2019. godine provodi trogodišnji projekt "Poboljšanje kvaliteta zraka i upravljanja kvalitetom zraka u BiH - IMPAQ".

Ove godine u BiH je instalirana beta verzija najnovije generacije sistema za upravljanje podacima i izvještavanje o kvaliteti zraka. Sistem uključuje, između ostalog, centralnu bazu podataka za mjerenje kvaliteta zraka i funkcije za izvještavanje podataka Evropskoj agenciji za životnu sredinu (EEA).

- Do kraja septembra BiH je, koristeći novu verziju Ravena, za EEA pripremila godišnji izvještaj za proteklu godinu. Razlika u odnosu na dosadašnju verziju je ta da se može koristiti i kao baza podataka, a unaprijeđene su vizualizacije podataka, te olakšane neke druge operacije koje se koriste prilikom upravljanja podacima - izjavio je viši stručni saradnik u Sektoru životne sredine Federalnog hidrometeorloškog zavoda Enis Omerčić.

Nakon ovog kruga izvještavanja, BiH će Norveškom institutu za istraživanje zraka (NILU) i Švedskom meteorološkom i hidrološkom institutu (SMHI) dostaviti povratne informacije kako se sistem može dalje razvijati kako bi udovoljio njenim potrebama.

Nova faza unapređenja sistema biće krajem 2020. i početkom 2021. godine, tako da se naprednija verzija može instalirati uoči sljedeće runde izvještavanja 2021.

- Bosna i Hercegovina ima status potencijalnog kandidata za Europsku uniju, a unapređenje saradnje i procesa izvještavanja prema EEA, sigurno je korak naprijed u procesu pridruživanja EU - kazala je načelnica Odjeljenja za zaštitu životne sredine Republičkog hidrometeorološkog zavoda Ranka Radić.

S ukupnim budžetom od 3,8 mil EUR, projekt IMPAQ koji finansira Ambasada Švedske, ima za cilj pripremiti BiH za ulazak u EU, poboljšati sveukupne sposobnosti za rad u domenu kvalitete zraka ali i pružiti državi zdravstvene beneficije, navode iz SEPA-e.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.