Izvor: Klix | Ponedjeljak, 05.10.2020.| 12:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Minimum 14 mil KM godišnje za GRAS - Potpisan sporazum sa Vladom KS o rješavanju poslovanja saobraćajnog preduzeća

(Foto: knyazevfoto/shutterstock.com)
Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić danas, 5. oktobra, je potpisao sporazum s vršiocem dužnosti direktora Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća GRAS Almirom Ahmetspahićem. Ovo je, prema premijerovim riječima, istorijski sporazum o rješavanju problema u poslovanju ovog preduzeća.

- Sporazum će omogućiti GRAS-u da u narednih deset godina postane respektabilno javno preduzeće, a da se u tom periodu riješe mnogobrojni nagomilani problemi koji praktično traju više od 25 godina. U prethodnom periodu problemi su rasli i kulminirali, zbog čega danas ovo preduzeće ima dugovanja - istakao je premijer Nenadić.

Kako je naveo, to su dugovanja prema Upravi za indirektno oporezivanje u iznosu od 33 mil KM, prema Poreznoj upravi u iznosu od 92 miliona. Dugovanja preduzeća prema uposlenim radnicima, koji su tužili preduzeće zbog radnih sporova u skladu sa Kolektivnom ugovorom za oblast komunalne privrede, iznose preko 15 mili KM. S druge strane, tu je rješavanje tužbi tužitelja GRAS protiv tuženog Kantona Sarajevo u iznosu većem od 300 mil KM.

- Problemi ovog preduzeća su brojni. Neophodno je smanjenje broja uposlenih i donošenje njegove optimalne organizacione strukture kroz restrukturiranje, nedovoljan je broj voznih jedinica, loše je stanje tramvajske pruge, neadekvatan je sistem naplate karata i upravljanje javnim prijevozom, nedovoljno je planiranje sredstava u budžetu KS za prijevoz subvencioniranih kategorija korisnika i pokriće gubitaka iz prethodnih godina - naveo je premijer.

Dodao je i kako je osnovni problem nepostojanje generalne prijevozničke licence koju GRAS ne može produžiti zbog dugovanja za poreze i doprinose.

Također, ovim sporazumom GRAS se obavezao da će u saradnji sa advokatima koji zastupaju radnike u radnim sporovima i sindikatom uposlenika uložiti napore za postizanje dogovora na način da se isplate glavnica duga u periodu od pet godina od dana postizanja sporazuma, uz uslov da radnici odustanu od svojih potraživanja za kamate.

Po riječima premijera, oni će se odreći svih tužbenih zahtjeva protiv Kantona Sarajevo, što je također obaveza GRAS-a, a koji se vode pred Općinskim sudom u Sarajevu.

Uprava preduzeća i Sindikat uposlenika obavezali su se pristati na bezuslovno provođenje restruktuiranja preduzeća, kroz smanjenje broja zaposlenih i usvajanje optimalne organizacione strukture, u skladu sa preporukama studija o restruktuiranju preduzeća.

Neophodno je obezbijediti podršku upravi preduzeća i Sindikata u realizaciji projekata i investiranje u javni linijski prijevoz, kako bi se sredstva za izmirenje dugova prema Upravi za indirektno oporezivanje koristila isključivo za otplatu navedenih dugova.

- Kanton Sarajevo se obavezao osigurati dodatna sredstva u budžetu KS i to za period od 2021. do 2030. u ukupnom iznosu od 140 mil KM, a sa minimalnim iznosom od 14 mil KM na godišnjem nivou. Investirat će sredstva u kapitalne projekte iz oblasti javnog prijevoza putnika za period od 2021. do 2025. u iznosu od 200 mil KM. Planirat će redovna sredstva za subvencioniranje javnog prijevoza putnika u iznosu od oko 30 mil KM, te dodatna sredstva za 2020. u minimalnom iznosu od 3 mil KM, namijenjenih za izmirenje dijela obaveza prema Upravi za indirektno oporezivanje, te minimalni iznos od 5 mil KM za izmirenje obaveza po tužbama radnika a što je definisano sporazumom za koji se vodi postupak izvršenja pred Općinskim sudom u Sarajevu - pojasnio je premijer.

Poručio je kako se radi o složenom sporazumu, u kojem sve mora da funkcionira kako je i dogovoreno, da bi se on u konačnici realizirao. Alternativa ovom sporazumu, po premijerovim riječima, je definitivan stečaj GRAS.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE