NavMenu

Nova linija fočanske Sezone povećala proizvodnju i izvoz - U planu brendiranje sušenih proizvoda

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 05.10.2020. 09:14
Komentari
Podeli
(Foto: kazmulka/shutterstock)
U želji da prošire asortiman proizvoda i uvedu inovacije u obradu i pakovanje, preduzeće Sezona iz Foče apliciralo je na drugi javni poziv za dodjelu granta iz Challenge fonda. Projekat je dobio podršku u iznosu od 49,75% ukupne vrijednosti, dok je preostalih 50,25% obezbijedilo samo preduzeće.

Zahvaljujući ovoj podršci uvedena je proizvodna linija za obradu, sušenje i pakovanje poljoprivrednih prehambrenih proizvoda, proizvodnja i izvoz porasli su za 25%, a broj zaposlenih je udvostručen. Realizacijom projekta kreirano je najmanje 90 dodatnih radnih mjesta u lancu snabdijevanja, piše Preduzetnički portal RS.

- Investiranjem u sušaru i vakuumsku pakericu naš proizvod postao je konkurentniji. Planiramo brendirati sopstveni sušeni proizvod (gljive i ljekobilje) i izaći na tržište sa manjim vakuumskim pakovanjima od 250g- 500g što povećava prodajnu cijenu za od tri do pet puta u odnosu na prodaju u rifuznom stanju, a ukupan prihod veći je za najmanje 25%. Posebno je značajno to što smo kroz ovaj projekat obezbijedili egzistenciju za 90 novih porodice među kojima je veliki broj povratnika i socijalno ugroženih - kažu u Sezoni.

Dodaju da su samo jedan primjer u nizu koji potvrđuje koliko je značajna podrška Challenge fonda.

- Nas je Challenge fond prepoznao u pravom trenutku i olakšao nam da se, nakon havarije i stoprocentne štete koju smo imali 2015. godine, vratimo na tržište. Zahvalni smo na tome, jer je njihova podrška značajno uticala da 2019. godina bude i naša najuspješnija poslovna godina - poručuju iz ovog preduzeća.


Sezona je osnovana 2005. godine kao društvo sa ograničenom odgovornošću. Osnovna djelatnost preduzeća je proizvodnja, otkup i prerada šumskih plodova, ljekovitog i plantažnog bilja voća i povrća. Preduzeće je osnovano sa namjerom da plasira na tržište zdravu hranu koja se nalazi u prirodi, a za kojom je posljednjih nekoliko godina sve veća potražnja kako na domaćem, tako i na stranom tržištu.

Nastalo je na temeljima porodičnog biznisa supružnika Gordane i Zorana Čančar. Trenutno zapošljavaju sedam stalnih radinka, dva na određeno vrijeme, od čega je šest žena, te oko 15 sezonskih radnika. Firma je do sada uglavnom poslovala na domaćem tržištu, a uskoro bi trebalo da počnu i izvoz.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Saobraćaj

Vlada RS nije odustala od gradnje aerodroma u Trebinju - U toku izrada glavnog projekta za građevinsku dozvolu

Vlada Srpske nije odustala od gradnje aerodroma u Trebinju, zemljište na kojem će biti izgrađen je deminirano, a u toku je izrada glavnog projekta za građevinsku dozvolu. Poručeno je to iz Ministarstva saobraćaja i veza RS u odgovoru na poslaničko pitanje Đorđa Vučinića iz Liste za pravdu i red koji je tražio odgovore kada će konačno početi gradnja trebinjskog aerodroma. Iz resornog ministra su prvo podsjetili da je još u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.