NavMenu

U Crnoj Gori uskoro i brzi antigenski testovi na koronavirus, rezultat za pola sata

Izvor: Cafe Del Montenegro Ponedjeljak, 05.10.2020. 11:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Fernando Zhiminaicela)Ilustracija
Brzi testovi na koronavirus koji pokazuju rezultate već nakon 15 ili 30 minuta naći će se i na tržištu Crne Gore.

- Za razliku od brzih testova na antitijela koji se rade iz krvi i koji nikada nisu postigli odgovarajuće i zadovoljavajuće parametre validnosti, brzi antigenski testovi imaju senzitivnosti i specifičnost približnu onoj koju ima PCR i to za test koji je SZO odobrila od 96,52% senzitivnosti odnosno 99,68% specifičnosti prema podacima proizvođača - ističu u Institutu za javno zdravlje u izjavi za CdM.

U Institutu za javno zdravlje za CdM kažu da u skladu sa odlukom SZO kao i diskusijom na Komitetu za zdravstvenu bezbjednost Evropske komisije, čiji je Crna Gora pridruženi član, Institut za javno zdravlje je započeo izradu nove Strategije za testiranje na Covid-19 koja će biti u skladu sa EU smjernicama i stavovima većine država Evropske unije i koja će omogućiti upotrebu brzih antigenskih testova.

Svjetska zdravstvena organizacija je 11. septembra po prvi put na listu dijagnostičkih sredstava za novi koronavirus uvrstila i brzi antigenski test čim je u suštini dala zeleno svjetlo da se u određenim okolnostima ova vrsta testa koristi za dijagnostičke i skrining procedure s tim što PCR metoda i dalje ostaje neprikosnovena odnosno "zlatni standard" dijagnostike novog koronavirusa.

- Omogućavanje korišćenja brzih antigenskih testova je sjajna vijest i veliki napredak u dijagnostici infekcije novim koronavirusom. Oni mogu biti od vitalnog značaja za unaprijeđenje kapaciteta testiranja naročito u državama koje nemaju dovoljno laboratorijskih resursa i obučenog zdravstvenog osoblja za izvođenje PCR testova. Osnovna prednost ogleda se u činjenici da su rezultati su gotovi za 15ak do 30 ak minuta, da samo testiranje ne zahtjeva dodatnu opremu niti posebne vještine pri čemu se očekuje da ovoga cijena testa bude značajno niža nego za PCR testove - ističu za CdM u Institutu za javno zdravlje.

Kako napominju, brzi antigenski testovi na SARS-CoV-2 zasnivaju se na detekciji proteina sa površine virusa i laicima najviše liče na širokodostupne testove trudnoće. Kao i PCR testovi oni se rade iz uzorka brisa nosnog i oralnog dijela ždrijela (farinksa).
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.