Izvor: eKapija | Srijeda, 24.03.2010.| 13:22
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Troškovi papirologije: Hiljadu KM samo za prijavu na tender

Finansijska kriza u kojoj je zabilježen opći zastoj razvoja privrede natjerala je domaće građevinare da se okrenu javnim radovima, koji su pojedinima firmama jedini način da zarade novac. No, nakon svakog raspisanog javnog poziva, poduzetnicima predstoji borba sa glomaznom administracijom i prikupljanjem brda papira koje trebaju biti dostavljeni u aplikaciju.

Uvjerenje o poreskoj registraciji, sudska potvrda o nekažnjavaju, ugovor o otvoren bankovnom računu, potvrda da u posljednjih tri mjeseca nije bio blokiran, uvjerenje o izmirenim obavezama prema zavodima za penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje, izjava o namjenskom trošenju sredstava samo su od nekih dokumenata koji firme moraju čekati kod nadležnih institucija, platiti i lično dostaviti.

Procedure prijavljivanja bi se trebale liberalizirati, bilo da se radi o manjim ili milionskim radovima, smatraju građevinari iz BiH koji su imali iskustva apliciranja na javne pozive. Oni tvrde da ih samo prikupljanje dokumenata i dostavljanje prijave košta oko 1.000 KM.

"Procedura je previše komplikovana, razne prijave ili potvrde moramo čekati i po 15 dana. Smatram da bi se trebala smanjiti papirologija, kako bi se tim zahtjevima mogli odgovoriti i mala preduzeća koja nema velike resurse", kazao je Vedad Karabegović, šef računovodstva u građevinskoj firmi "Primus" iz Maglaja.

Fadil Hebibović, direktor građevinske firme "Fahmogradnja" iz Konjica, koja se nekoliko puta prijavljivala na tendere, također smatra da su administrativne prepreke do mogućeg posla brojne. "Svi ti zahtjevi traže puno vremena jer se gleda svaki detalj kao što je, između ostalog, godišnji promet, garancije banke, izvod iz registra Centralne banke i slično. Sve prikupljene dokumente moramo lično dostaviti u Mostar, ali cijeli posao košta oko hiljadu KM, iako vam niko ne garantuje da ćete zaista i dobiti posao", navodi Hebibović.

Slično iskustvo sa javnim pozivima imala je i firma "Grakop“ iz Kiseljaka. Direktor ove firme Šukrija Melezović ističe da su česta ponavljanja procedure, što u svakom slučaju zahtijeva previše vremena i novca. "Birokratija je preobimna, samo apliciranje je ujedno i rizik. No, ako su to pravila igre, mi prihvatamo svaku tržišnu utakmicu“, zaključuje Melezović.

Iako pravila trebaju biti ista za sve, građevinari manjih preduzeća složni u tome da bi se trebale poboljšati usluge pravim licima i umanjiti papirologija, kako bi uz manja ulaganja i pravovremeno mogli dostaviti svoju aplikaciju i tako na svaki način konkurisati velikim kompanijima.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.