NavMenu

Troškovi papirologije: Hiljadu KM samo za prijavu na tender

Izvor: eKapija Srijeda, 24.03.2010. 13:22
Komentari
Podeli

Finansijska kriza u kojoj je zabilježen opći zastoj razvoja privrede natjerala je domaće građevinare da se okrenu javnim radovima, koji su pojedinima firmama jedini način da zarade novac. No, nakon svakog raspisanog javnog poziva, poduzetnicima predstoji borba sa glomaznom administracijom i prikupljanjem brda papira koje trebaju biti dostavljeni u aplikaciju.

Uvjerenje o poreskoj registraciji, sudska potvrda o nekažnjavaju, ugovor o otvoren bankovnom računu, potvrda da u posljednjih tri mjeseca nije bio blokiran, uvjerenje o izmirenim obavezama prema zavodima za penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje, izjava o namjenskom trošenju sredstava samo su od nekih dokumenata koji firme moraju čekati kod nadležnih institucija, platiti i lično dostaviti.

Procedure prijavljivanja bi se trebale liberalizirati, bilo da se radi o manjim ili milionskim radovima, smatraju građevinari iz BiH koji su imali iskustva apliciranja na javne pozive. Oni tvrde da ih samo prikupljanje dokumenata i dostavljanje prijave košta oko 1.000 KM.

"Procedura je previše komplikovana, razne prijave ili potvrde moramo čekati i po 15 dana. Smatram da bi se trebala smanjiti papirologija, kako bi se tim zahtjevima mogli odgovoriti i mala preduzeća koja nema velike resurse", kazao je Vedad Karabegović, šef računovodstva u građevinskoj firmi "Primus" iz Maglaja.

Fadil Hebibović, direktor građevinske firme "Fahmogradnja" iz Konjica, koja se nekoliko puta prijavljivala na tendere, također smatra da su administrativne prepreke do mogućeg posla brojne. "Svi ti zahtjevi traže puno vremena jer se gleda svaki detalj kao što je, između ostalog, godišnji promet, garancije banke, izvod iz registra Centralne banke i slično. Sve prikupljene dokumente moramo lično dostaviti u Mostar, ali cijeli posao košta oko hiljadu KM, iako vam niko ne garantuje da ćete zaista i dobiti posao", navodi Hebibović.

Slično iskustvo sa javnim pozivima imala je i firma "Grakop“ iz Kiseljaka. Direktor ove firme Šukrija Melezović ističe da su česta ponavljanja procedure, što u svakom slučaju zahtijeva previše vremena i novca. "Birokratija je preobimna, samo apliciranje je ujedno i rizik. No, ako su to pravila igre, mi prihvatamo svaku tržišnu utakmicu“, zaključuje Melezović.

Iako pravila trebaju biti ista za sve, građevinari manjih preduzeća složni u tome da bi se trebale poboljšati usluge pravim licima i umanjiti papirologija, kako bi uz manja ulaganja i pravovremeno mogli dostaviti svoju aplikaciju i tako na svaki način konkurisati velikim kompanijima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.