Izvor: eKapija | Nedjelja, 04.10.2020.| 12:57
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Turska finansira rekonstrukciju više školskih objekata u Zenici i Visokom

Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock.com)
Turska vojna misija u Bosni i Hercegovini u narednim mjesecima realizirat će na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) ulaganja u školsku infrastrukturu u iznosu oko 450.000 KM, potvrđeno je na sastanku predstavnika Turske vojne misije i ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a Spahije Kozlića.

Nakon što je finansirala opremanje multimedijalnog kabineta u OŠ Mak Dizdar, te informatičkog kabineta u OŠ Aleksa Šantić u Zenici, za što je izdvojila 66.000 KM, Turska vojna misija u BiH finansirat će projekte u još pet škola, od kojih su četiri u Zenici i jedna u Visokom.

Navredniji je projekat rekonstrukcije sportske dvorane Tehničke škole Bilmišće u Zenici vrijedan 230.000 KM, u čijem će finansiranju Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a učestvovati sa 50.000 KM.

Turska vojna misija u BiH osigurala je 29.000 KM za zamjenu kompletnog mobilijara - klupa, stolica i katedri u Drugoj gimnaziji Zenica, te 37.000 KM za postavljanje fasade i instalaciju grijanja u PŠ Srhinje OŠ Kulin ban Visoko. Pored toga, planirana je rekonstrukcija zeničkog vrtića Pčelica za što je ova misija obezbijedila 110.000 KM.

- Ova četiri projekta bi se trebala realizirati u narednim mjesecima. Sredstva su odobrena i čekaju realizaciju - rekao je ministar Kozlić, navodeći da se od Turske vojne misije u BiH čeka "zeleno svjetlo" za još dva infrastrukturna projekta u Zenici vrijedna 150.000 KM. Riječ je o rekonstrukciji sportske sale, parketa i rasvjete u OŠ Meša Selimović u vrijednosti od 95.000 KM, te postavljanje fasade i rekonstrukciju toaleta u Srednjoj muzičkoj školi u vrijednosti 55.000 KM.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.