NavMenu

Poslodavci traže ukidanje evidentirajuće naknade u procesu upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom u FBiH

Izvor: eKapija Petak, 02.10.2020. 14:38
Komentari
Podeli

(Foto: bikeriderlondon/shutterstock.com)
Udruženje poslodavaca FBiH, nakon konsultacije sa članstvom, uputilo je Ministarstvu okolišta i turizma FBiH komentar na Prijedlog pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom.

Većina primjedbi članstva odnosila se na član 3, odnosno na ukidanje obaveze plaćanja evidentirajuće naknade od 0,002 KM po kg koji su operateri plaćali za sve svoje obaveznike Fondu jednom godišnje prilikom podnošenja godišnjeg izvještaja. Umjesto te odredbe, Prijedlogom pravilnika propisano je da svi obaveznici sistema plaćaju opću naknadu u iznosu od 0,0016 KM po kg ambalaže Fondu za zaštitu okoliša na ime plasmana proizvoda koji poslije upotrebe postaju ambalažni otpad.

Predložena odredba znači dodatni trošak za obaveznike koji imaju sklopljen ugovor sa operaterom, jer naknada koju je za njih plaćao operater iz ugovorene cijene, sada ide na njihov teret. Do korekcije cijena kod operatera neće doći, tako da ovo predstavlja samo novi trošak za obaveznike, te Udruženje traži da se razmotri mogućnost ukidanja evidentirajuće naknade, navodi se u njihovom saopćenju.

Analizirajući zakonodavstva država iz okruženja Udruženje je ustanovilo da ne postoji evidentirajuća naknada. Predloženo rješenje nije ni harmonizovano sa propisima iz RS-a, te ukoliko se donese, poslodavci sa područja Federacije BiH doći će u neravnopravan položaj u odnosu na poslodavce sa područja RS.

Također, Direktiva o ambalaži i ambalažnom otpadu (94/62/EZ) nigdje kao obavezu ne propisuje plaćanje evidentirajuće naknade.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Izabrano pobjedničko rješenje za buduće zdanje Prirodnjačkog muzeja i Park prijateljstva u Beogradu - Pješački most do Velikog ratnog ostrva (FOTO)

Zgrada na čijoj fasadi se reflektuju obrisi obližnjeg Muzeja savremene umetnosti, panoramski točak, bogato ozelenjene pešačke staze, pristan za brodiće i veza sa Velikim ratnim ostrvom deo su zamisli prvonagrađenog rešenja na arhitektnosko-urbanističkom konkursu za područje Parka prijateljstva i budućeg zdanja Prirodnjačkog muzeja u ovom delu grada. Ovo rešenje, koje je nagrađeno sa 2,5 miliona dinara za taj prostor predložio je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.