NavMenu

Lakše do razvojnih projekata za Gradišku, Srbac, Kozarsku Dubicu i Laktaše - LAG Savus planira izradu strategije ruralnog razvoja regije

Izvor: eKapija Utorak, 27.10.2020. 08:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Lorenza62/Shutterstock)Ilustracija
Udruženje Lokalna akciona grupa Savus (LAG Savus) osnovano je 2012. radi unapređenja ruralnog i regionalnog razvoja, strateškog planiranja i sticanja novih znanja i vještina. Teritoriju regije u sklopu kojih djeluje LAG Savus čine grad Gradiška i opštine Srbac, Kozarska Dubica i Laktaši.

Kako je istakao za eKapiju Nemanja Davidović, koordinator za LAG Savus u Gradu Gradiška, veza između regionalnog i ruralnog razvoja prvenstveno se ogleda u činjenici da svaki regionalni razvoj, u manjoj ili većoj mjeri najčešće obuhvata i ruralna područja.

- Svaka politika razvoja i revitalizacije ruralnih područja s druge strane, trebalo bi biti uklopljena u regionalni kontekst sa stanovišta resursa, potreba i mogućnosti za održivost razvojnih rješenja - objašnjava.

Davidović kaže da jedna od najznačajnijih aktivnosti mora da bude i brendiranje regije, kako bi regija postala prepoznatljiva na tržišu, kako na lokalnom tako i na državnom, ali i globalnom.

- Brendiranje bi predstavilo veliki iskorak regije za budući razvoj i ulaganja u razne privredne grane. Prepoznatljivost brenda daje novu snagu i daje šansu za nove razvojne projekte - smatra Davidović.

Lag područje, kaže, sa značajnim kapacitetima za razvoj poljoprivrede i drugih ekonomskih aktivnosti na selu, ima odličnu priliku da putem LAG-a i sličnih struktura za podršku ruralnom razvoju, kroz razvojne projekte, promociju potencijala i vrijednih proizvoda omogući sveukupan razvoj ove regije i učvrsti međuopštinsku saradnju.

- Na osnovu definisanih projekata i strateških ciljeva, LAG treba da dobije podršku svih uključenih lokalnih zajednica, resornog ministarstva u Vladi RS kako bi mogao da kroz razvojne projekte privuče i dodatna sredstva iz drugih izvora. Ovdje se prvobitno misli na sredstva stranih donatora u BiH, IPA sredstva, ali i sredstva privatnih investitora, kako domaćih tako i stranih.

Davidović ističe da Lokalna akciona grupa Savus u narednom periodu ima u planu da započne izradu strategije ruralnog razvoja ove regije, koja će biti osnov za apliciranje na razne razvojne projekte, kao i traženje modela plasmana proizvoda pod brendom LAG-a.

- Takođe, od velikog značaja je i promocija i učlanjenje novih članova Lokalne akcione grupe - dodaje.

Projekti u kojima je do sada učestvovao LAG Savus su Sava Garden vrijedan više od milion maraka, "Škola malinarstva – šansa za socijalno ugrožena seoska domaćinstva", "Centar za Exportu podršku i realizaciju investicija iz Dijaspore – CERD, zatim "Kooperativa Srbac – jačanje i razvoj sektora jagodičastog, bobičastog i šumskog voća", kao i "Predstudija izvodljivosti za unapređenje upravljanja komunalnim čvrstim otpadom u regiji".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.