NavMenu

Od zapuštene parcele do plodne oranice - Građani Banjaluke uzgajaju organsko povrće u projektu Gradske bašte

Izvor: eKapija Petak, 02.10.2020. 11:17
Komentari
Podeli
(Foto: banjaluka.rs.ba)
Gradonačelnik Igor Radojičić obišao je u četvrtak, 1. oktobra, Gradske bašte, jedinstveni projekat urbane poljoprivrede koji sprovodi grupa entuzijasta, proizvodeći organsko povrće za vlastite potrebe.

Zahvaljujući ovoj, baštovanskoj zajednici, zapuštena parcela na Rakovačkim barama danas je plodna oranica, na kojim sugrađani na 56 parcela, proizvode organski uzgojeno povrće.

Tokom razgovora sa predstavnicima Gradskih bašti, Radojičić je ukazao da je Grad prije dvije godine dodijelio zemljište u Rakovačkim barama za realizaciju ovog projekta, te istakao da su im od ove godine na raspolaganju i dodatne površine, s obzirom na povećani interes građana.

On je najavio da će uskoro biti dodijeljene lokacije za poljoprivrednu nekomercijalnu proizvodnju, koje bi koristila lica sa invaliditetom.

- U narednom periodu, nastojaćemo da se manje neobrađene lokacije, ako je riječ o poljoprivrednom zemljištu, identifikuju i ponude u zakup da li kroz urbanu poljoprivredu ili druge projekte od kojih bi koristi imali građani – rekao je Radojičić.

Milka Tamamović predsjednik Udruženja Gradske bašte kazala je da ovo udruženje promoviše metode biouzgoja, gajenje starih i rijetkih sorti.


- Ovdje baštovani uče da od sjemena proizvode vlastiti sadni materijal, da posade, njeguju biljku, dobiju plod, i na kraju ga upotrijebe na najbolji način i proizvedu sjeme – istakla je ona.

Goran Pivašević, koordinator projekta Gradske bašte kazao je da rade i na obuci građana što je zanimljivo i na svjetskom nivou jer ne postoje ovakva udruženja koja se bave edukacijom građana, nego većinom dodjeljivanjem zemljišta.

- Trenutno, od deset dunuma iskorišteno je oko pet, sa 56 parcela. Imamo 50 aktivnih članova, a projektom je predviđeno da imamo 80 članova koji će biti raspoređeni na tih deset dunuma – naveo je Pivašević.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.