Izvor: eKapija | Utorak, 27.10.2020.| 08:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Gradiška u projektu rekonstrukcije javne rasvjete - Nove LED sijalice donijeće značajne uštede

Gradiška (Foto: Turisticka organizacija Gradiška)
Na području Gradiške planirana je zamjena postojećih svjetiljki sa LED rasvjetom najnovije generacije, rekao je za eKapiju Vedran Knežević iz Odjeljenja za komunalne i stambene poslove Grada Gradiška.

- Na području grada postoji oko 6.000 svjetiljki koje bi se zamijenile istim brojem novih LED svjetiljki. Ovakva zamjena je moguća sa tehničkog aspekta, a svakako da će i donijeti značajne uštede - dodao je Knežević.

Kako ističe, isplativost rekonstrukcije detaljno je obrazložena u dokumentu "Opravdanost zamjene postojeće instalacije javnog osvjetljenja sa svjetiljkama sa LED izvorima", koji je u maju 2019. izradila firma Minel-Schreder iz Beograda.

- Takođe, u avgustu ove godine, u okviru programa Zeleni ekonomski razvoj (GED) od strane razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), izvršen je detaljni energetski pregled za 3.000 rasvjetnih tijela na području Gradiške. Na osnovu izvršenog pregleda izradiće se elaborat kojim će se predložiti mjere za povećanje energetske efikasnosti sistema javne rasvjete zamjenom klasičnih sijalica LED sijalicama - kaže Knežević i dodaje da Gradska uprava trenutno traži modalitet za finansiranje planiranih aktivnosti.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.