NavMenu

Kamate na kredite u BiH i dalje duplo veće nego u Europi

Izvor: Dnevni list Srijeda, 24.03.2010. 11:17
Komentari
Podeli

Prema podacima Centralne banke BiH u posljednje vrijeme je zabilježen pad kamata na kredite u našoj državi, no i pored toga kamate su nam realno, s obzirom na standard, duplo veće nego u razvijenim državama, kaže ombudsman za zaštitu potrošača u BiH Dragan Doko.

"S obzirom na standard naših građana i visinu kamatnih stopa na potrošačke kredite još uvijek vlada nerazmjer u određivanju kamatnih stopa", kaže Doko.

Doko koji već duže vrijeme, zajedno s Federalnom upravom za inspekcijske poslove radi na zaštiti potrošača koje su banke oštetile uslijed naglog povećanja kamata prošle godine, kaže da nitko od osoba koje su se žalile na povećanje kamata još nije dobio obavijest da su te kamate vraćene na prvobitno stanje iako neke banke tvrde suprotno. Institucija ombudsmana zaprimila je do sada više od 200 individualnih pritužbi potrošača zbog jednostranog povećanja kamata na postojeće kredite. Isto toliko pritužbi su zaprimile i entitetske inspekcijske uprave, a nekoliko stotina pritužbi potrošača je upućeno izravno Agenciji za bankarstvo, odnosno jedan dio pritužbi im je proslijeđen od federalne inspekcije. Doko kaže da u posljednje vrijeme ne pristižu pritužbe građana zbog činjenice da je kamata išla prema dolje, ali da oni i dalje nastavljaju pratiti ovaj slučaj i boriti se za prava oštećenih.

Direktor Agencije za bankarstvo FBiH (FBA) Zlatko Barš, čiju agenciju optužuju za nedovoljan angažman u slučaju podizanja kamata, podsjeća da je FBA prošle godine donijela dopunu odluke kojom je propisala da banka i mikrokreditne organizacije trebaju u ugovoru jasno definirati uvjete promjena kamatne stope i o tome u roku od 30 dana obavijestiti klijente. Barš kaže da FBA, ako utvrdimo da se banke i MKO ne pridržavaju zakonskih odredbi poduzima adekvatne mjere, od upozorenja, izdavanja prekršajnog naloga do oduzimanja dozvole. Ipak u javnosti nije poznat slučaj da je Agencija nekoj od banaka koja je prekršila zakon uzla dozvolu.

Banke i MKO za svaku nezakonitost moraju biti sankcionirane i one su toga svjesne, ali u ugovorni odnos između klijenta i banke ili MKO Agencija nema nadležnost da posreduje, kaže Barš.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.