NavMenu

Kozarska Dubica: Pripreme za nastavak proizvodnje u preduzeću "Mehanika"

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 24.03.2010. 09:29
Komentari
Podeli

U Fabrici poljoprivrednih mašina "Mehanika" iz Kozarske Dubice biće sproveden postupak reorganizacije, a ovo preduzeće bi tri mjeseca nakon otvaranja stečajnog postupka trebalo da otpočne pripreme za nastavak proizvodnje.

Ova odluka donesena je na jučerašnjoj sjednici Skupštine povjerilaca "Mehanike", a tim potezom je ugašena opcija likvidacije firme i odložena naplata potraživanja povjerilaca. Većina prisutnih na sjednici Skupštine povjerilaca podržala je inicijativu stečajnog upravnika Vlajka Gurešića da u roku od 30 dana donese konačan stečajni plan na osnovu kojeg će biti obavljena reorganizacija preduzeća.

"Preduzeće ne radi više od dvije godine i teško može da se vrati na nekadašnje tržište. Bez obzira na to, mislim da bi za početak mogao da bude angažovan dio radnika", rekao je Gurešić.

On je podsjetio da "Mehanika" posjeduje dobru i veoma kvalifikovanu radnu snagu, da je njena tehnika u prilično dobrom stanju, te da je za njen opstanak i razvoj ključan pronalazak strateškog partnera.

Nedeljko Milijević, stečajni sudija u postupku "Mehanike", rekao je da bi bilo mnogo bolje da je do pokretanja stečajnog postupka u ovoj firmi došlo prije pet godina, jer bi tada efekti njegovog sprovođenja bili znatno bolji, kako u smislu namirenja povjerilaca, tako i za sprovođenje reorganizacije.

Obrad Belenzada, predsjednik Konfederacije sindikata RS, izjavio je da bi dražava trebalo da svoja potraživanja od "Mehanike" konvertuje u akcije i pomogne joj u pronalasku strateškog partnera.

Sunovrat "Mehanike" je počeo 2004. godine, odnosno samo godinu dana nakon njene privatizacije. U proteklih šest godina preduzeće je vodilo čak devet direktora, a za to vrijeme "Mehanika" je nagomilala više od 13 miliona KM gubitka. Priznata potraživanja njenih povjerilaca iznose 6,27 miliona i za 1,7 milona KM su veća od procijenjene vrijednosti "Mehanike". Najveći povjerioci "Mehanike" su Fond PIO, koji potražuje 1,6 miliona KM, i Poreska uprava RS, kojoj su priznata potraživanja od 1,18 miliona, dok dugovi prema 207 radnika iznose 908.000 KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.