NavMenu

Veliki planovi Gradske čistoće u cilju održivog upravljanja otpadom - Najavljena rekonstrukcija pretovarne stanice i izgradnja reciklažnog dvorišta

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 26.10.2020. 09:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: franz12/shutterstock.com)Ilustracija
Gradska čistoća Gradiška, koja uslugom prikupljanja i odvoza otpada obuhvata oko 80% stanovništva, konstantno radi na unaprijeđenju tehničkih i infrastrukturnih kapaciteta grada u procesu upravljanja otpadom.

Kako bi se približili cilju održivog upravljanja otpadom u narednom periodu u planu je rekonstrukcija pretovarne stanice u skladu sa evropskim direktivama i standardima, rekao je za eKapiju v.d. direktora Gradske čistoće Željko Bilbija.

- Planiramo i postaviti veći broj zelenih ostrva na više lokacija, i osim urbanih, obuhvatićemo i ruralne dijelove grada. Naveo bih da je u planu i prikupljanje otpada razdvojenog na suvu i mokru frakciju na mjestu nastanka, kroz pilot projekte za određena naselja, kako bi se vidjela funkcionalnost i opravdanost ovog načina upravljanja otpadom - istakao je Bilbija.

Dodaje da Gradska čistoća, osim navedenog, planira povećavati broj stanovnika obuhvaćenog organizovanom uslugom sakupljanja i zbrinjavanja otpada na godišnjem nivou, te postići cilj od 90% do 2023.

- Takođe, planiramo i izgradnju reciklažnog dvorišta, s ciljem da se na deponiju dovozi samo neiskoristivi dio otpada.

Bilbija dodaje da im je cilj sprovođenje edukacije u kojoj će se građanima, na prihvatljiv način, objašnjavati dalekosežne posljedice neodgovornog ponašanja upravljanja otpadom.

Inače, KP Gradska čistoća Gradiška je trenutno jedino preduzeće u RS koje posjeduje pretovarnu stanicu, odnosno objekat koji služi za pretovar i privremeno skladištenje otpada namijenjenog transportu prema regionalnom sanitarnom odlagalištu otpada.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.