NavMenu

Salon stripa u Banjaluci od 9. do 11. oktobra

Izvor: RTRS Petak, 02.10.2020. 08:29
Komentari
Podeli
(Foto: Mikica Šubara)
U Banjaluci će od 9. do 11. oktobra biti održan Treći međunarodni salon stripa "Deveta dimenzija", na kojem će biti 11 izložbenih postavki domaćih i četiri izložbe italijanskih autora.

U programskom dijelu festivala u subotu, 10. oktobra, u 11.30 časova, biće održana tribina "Uticaj francusko-belgijske škole stripa na strip kulturu u BiH", gdje će govoriti domaći strip autori koji godinama rade za strane izdavače Milorad Vicanović, Senad Mavrić i Filip Andronik.

Istog dana biće održana i promocija knjige Elmane i Harisa Cerića "Strip kao medij filozofske poruke: stripozofski pristup nastavi filozofije", saopšteno je iz Udruženja Deveta dimenzija.

Moderator ove promocije je viši asistent Odsjeka za filozofiju na Filozofskom fakultetu u Banjaluci Željko Šarić.

Tokom održavanja Salona u prostorijama "Kamene kuće" u Tvrđavi Kastel zainteresovani posjetioci moći će da pogledaju izložbene postavke, učestvuju u strip radionici sa domaćim crtačima, kao i da kupe neko strip-izdanje na prodajnom štandu.

Udruženje Deveta dimenzija će i ove godine predstaviti svoja nova izdanja, strip-album Milana Јovanovića Džejson Brajs, Milorada Vicanovića Luftbalons" i najnovije izdanje popularnih Stripovijetki Milana Mladića i Predraga Ikonića nastalih prema djelu Petra Kočića u italijansko-srpskoj verziji.


Do ostvarenja ovog projekta došlo je zahvaljujući saradnji sa Ambasadom Italije u BiH predvođene ambasadorom Nikolom Minasijem i profesorom na Filološkom fakultetu u Banjaluci Marijom Fornari, koja je prevela ovaj strip na italijanski jezik.

Posebnost ovogodišnjeg izdanja Salona je da se prvi put na ovim prostorima kao rekviziti pojavljuju čokoladice sa logom i plakatom Salona. Do saradnje je došlo zahvaljujući Urošu Živkoviću i "Ukijevoj čokoladnoj bajci".

Zbog pooštrenih mjera bezbjednosti uzrokovanih pojavom virusa korona, ove godine na Salonu neće biti gostiju iz inostranstva, niti zvaničnog otvaranja Salona.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija, Industrija

Insolar dobio koncesiju za izgradnju solarne elektrane od 100 MW kod Tomislavgrada

U zgradi Vlade Hercegbosanske županije potpisan je ugovor između Vlade Hercegbosanske županije kao koncesora i firme Insolar kao koncesionara. Ugovor je ispred Vlade Hercegbosanske županije potpisao ministar gospodarstva Hercegbosanske županije Miroslav Jaglica, a ispred Insolara Nataniel Holbrohr. Koncesionaru je dodijeljena koncesija za izgradnju solarne elektrane SE Seline ukupne instalirane snage 100 MW, u cilju korištenja solarnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.