Izvor: eKapija | Petak, 02.10.2020.| 12:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Autoceste FBiH uzimaju kredit od 340 mil EUR za gradnju dionice Poprikuše-Medakovo na Koridoru 5C

Ilustracija (Foto: LIUSHENGFILM/shutterstock.com)
Vlada FBiH u četvrtak, 1. oktobra, je podržala inicijativu da kreditnim zaduženjem kod Evropske investicijske banke (EIB) budu osigurana sredstva za izgradnju dionice autoceste Poprikuše - Medakovo na Koridoru 5C u iznosu do 340.000.000 EUR. Također, prihvatila je informaciju o kreditu EIB-a, kao osnovi za vođenje pregovora.

Zaduženi su Federalno ministarstvo finansija, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i Autoceste FBiH zadužila da u tim za pregovore o kreditu imenuju ovlaštene predstavnike, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Konačna odluka o zaduženju biće donijeta po okončanju pregovora sa EIB-om, s kojom će biti utvrđeni konačni uvjeti kreditnog zaduženja. Krajnji dužnik po ovom kreditnom zaduženju su Autoceste FBiH.

Dionica Poprikuše - Medakovo duga je 35 kilometara, a ukupna procijenjena vrijednost izgradnje inadzora nad izgradnjom je 362 mil EUR. Dionica se sastoji od dva dijela i to Medakovo - Ozimice i Ozimice - Poprikuše. Na ovoj trasi je i tunel dužine 1.800 metara te dvostrana odmorišta Tugovo i Galovac.

Sekcija od Ozimica do Tatarbudžaka je u koridoru trase koju je prethodno usvojila lokalna zajednica. Od Tatarbudžaka se trasa spušta na područje naselja Šećin Han između koridora trase magistralne ceste i željeznice, s jedne, te korita rijeke Bosne, s druge strane. Dalje, trasa uglavnom ide tim koridorom do početka naredne dionice Poprikuše - Zenica sjever. Trasa dodiruje naselja Varišište, Šećin Han, Brezovo Polje i u Golubinji završava.

Na samom spoju dionica predviđena je petlja Poprikuše. Na ovoj trasi je predviđeno 10 mostova dužina od 35 metara do najdužeg od 406 metara. Uglavnom su veći i zahtjevniji objekti projektovani preko korita rijeke Bosne, magistralne ceste i željezničke pruge. Trasa uključuje i četiri tunela dužina od 225 do 770 metara, te jedno odmorište.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.