NavMenu

EBRD: Pad crnogorske ekonomije u ovoj godini 9%, u Srbiji 3,5%

Izvor: Mina Petak, 02.10.2020. 09:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Gerd Altmann)Ilustracija
Crnogorska ekonomija će, prema najnovijim prognozama Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), u ovoj godini oslabiti 9%, zbog pandemije Covid-19 koja je teško pogodila sektor turizma.

EBRD je u majskim projekcijama prognozirala pad crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 8%.

- Pandemija je teško pogodila turizam. Noćenja stranih turista smanjila su se 85% na godišnjem nivou u prvih sedam mjeseci. Takođe, većina turista posjeti zemlju tokom ljetnih mjeseci. Kolaps u turizmu teško će se odraziti na BDP, čemu turizam normalno doprinosi oko jedne petine - navodi se u izveštaju.

EBRD, u objavljenim Regionalnim ekonomskim izgledima, procjenjuje da će crnogorski BDP u narednoj godini rasti 5%, dok je u maju prognozirala rast od 10,5%.

- Očekuje se da će BDP oporaviti 5% u narednoj godini. Negativni rizici su značajni, a tiču se mogućnosti da se socijalno distanciranje dobro održava i u narednoj godini - rekli su iz EBRD-a.

Srbija bi u 2020. mogla imati pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 3,5%, dok bi u 2021. godini mogao da usledi oporavak od 3%.

Kako je navedeno u izvještaju, uticaj koronavirusa bio je manje ozbiljan u Srbiji nego u zemljama sa kojima može da se poredi, dijelom i zbog velikog doprinosa proizvodnje osnovnih proizvoda ukupnoj proizvodnji.


Podsjeća se da je rast BDP-a Srbije u prvom kvartalu ove godine bio snažan, na nivou od 5%, vođen potrošnjom, državnom potrošnjom i investicijama.

Istovremeno, rast izvoza je ublažen na 3,1% u odnosu na prethodnu godinu, što je najsporija kvartalna stopa od 2014. godine.

Iz EBRD su podsjetili da je u drugom tromesečju 2020. godine zabilježen pad ekonomske aktivnosti od 6,5%, zahvaljujući strogim mjerama kretanja usljed pandemije, dovodeći do ukupnog pada u prvoj polovini 2020. godine od 0,9%.

Podsjeća se i da su strane direktne investicije i doznake radnika u prvoj polovini godine opale za oko četvrtinu na godišnjem nivou.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.