Izvor: eKapija | Četvrtak, 01.10.2020.| 14:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Hirurzi UKC RS u jednom aktu izveli dvije veoma složene operacije

(Foto: sfam_photo/shutterstock.com)
Hirurški timovi Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju i Klinike za torakalnu hirurgiju po prvi put izveli su u jednom aktu dva veoma složena operativna zahvata, potvrđeno je iz UKC RS.

- Riječ je o kompleksnoj multivisceralnoj laparoskopskoj operaciji gdje je kod pacijentice izvedena istovremeno laparoskopska operacija karcinoma debelog crijeva i jednoportalna torakoskopska resekcija metastaze desnog pluća. Ovaj operativni zahvat je podrazumijevao učešće hirurga različitih specijalnosti, odnosno specijalista abdominalne hirurgije, torakalne hirurgije i anestezije sa reanimacijom - navode u UKC RS.

Minimalno invazivnom vrstom hirurgije pacijentu je omogućen brz oporavak i efikasan rezultat liječenja. Postoperativni tok je prošao uredno, a pacijentica je otpuštena na kućno liječenje već četvrti dan nakon operativnog zahvata uz terapijske preoporuke.

- Izvođenjem ovog vrlo složenog zahvata Univerzitetski klinički centar Republike Srpske je potvrdio visok stepen osposobljenosti iz domena laparoskopske i torakoskopske hirurgije. Zahvaljujući opredjeljenju poslovodstva UKC RS na čelu sa prof. dr Vladom Đajićem da se konstantno ulaže u edukaciju medicinskog kadra, naši ljekari i medicinske sestre uspješno su izveli još jedan multidisciplinarni podvig - naveli su u saopštenju iz UKC RS.

Hirurški tim činili su dr Goran Janjić, abdominalni hirurg, dr Marko Kantar, torakalni hirurg, asistenti dr Dragan Radulj, dr Dalibor Šaran, dr Bojan Bjeloševic i dr Miroslav Stranatić, te dr Nataša Mandić, anesteziolog i Duška Šipka, instrumentarka.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.