NavMenu

EBRD predviđa blaži oporavak ekonomije BiH u 2021.

Izvor: Klix Četvrtak, 01.10.2020. 11:32
Komentari
Podeli

(Foto: Tony Stock/shutterstock.com)
Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) koji je usporio početkom 2019. godine dodatno je zastao u prvoj polovini 2020. zbog koronavirusa. Iako je pad BDP-a za godinu pandemije procijenjen na 5%, Evropska banka za obnovu i razvoj predviđa početak oporavka u 2021. godini.

Bosanskohercegovački BDP usporio je u prvoj polovini 2020. godine za 2% u odnosu na isti period, odnosno prvu četvrtinu 2019. godine.

Sektor proizvodnje u sedam mjeseci 2020. je zbog utjecaja pandemije koronavirusa pao za 12% u odnosu na isti period 2019, a proizvodnja metala i namještaja pale su za čak 30%.

Sektor turizma je posebno patio, kažu iz EBRD-a. Dolasci stranih turista u julu 2020. bili su za 80% manji od dolazaka u julu prošle godine. Također, inflacija je pala u odnosu na prošlu godinu, a zbog smanjenih cijena odjeće, obuće i transporta, te smanjenih marži osnovnih životnih namirnica tokom početka pandemije.

EBRD zato predviđa da će ukupni pad BDP-a za 2020. godinu biti 5%, ali da će potom u 2021. godini biti zabilježen rast od 3%.

Ono što može utjecati na ove projekcije, kažu iz EBRD-a, jeste potencijalno pogoršanje pandemije koronavirusa, sporiji nego očekivani oporavak tržišta u eurozoni i nesigurnost vezanu za implementaciju općih reformi u zemlji.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.