NavMenu

Kako se zaštititi od kibernetskih napada?

Izvor: VOA News Utorak, 23.03.2010. 13:32
Komentari
Podeli

Kad je kompanija Google objavila da je bila meta vrlo sofisticiranog kibernetskog napada, u središtu pažnje se ponovno našao rastući problem osiguranja pred kibernetskim prijetnjama. U prvom u seriji od tri izvješća o kibernetskoj sigurnosti i slobodi interneta, bavimo se pitanjem adekvatne prevencije od napada u kibernetskom prostoru.

Moderna tehnologija u sve većoj mjeri postaje dio svakodnevnog života gotovo svakog od nas. I za komunikacije i za poslovne potrebe koristimo najnovije elektroničke napravice i internetske veze. Ali, takve pogodnosti i high-tech veze dolaze s impliciranom opasnošću od kibernetskih napada. Premda su nekad takvi napadi uglavnom bili usmjereni na nacionalne tajne i tehnološke proboje, to se mijenja.

Govoreći na nedavnom kongresnom saslušanju o budućim opasnostima po američku nacionalnu sigurnost, direktor FBI-ja Robert Mueller rekao je da kibernetski napadi sve više šire svoj raspon meta:

"Usporedo s integriranjem globalne ekonomije, mnoge prijetnje kibernetskim napadima fokusiraju se na ekonomske i ne-vladine ciljeve, kao što smo vidjeli u nedavnom napadu na Google. Mete eventualnih napada u privatnom sektoru u najmanju ruku su jednako ranjive i štete mogu biti jednako velike."

To je na vlastitom primjeru ustanovila kompanija najvećeg internetskog pretraživača, Google, u prosincu, kada je zamijetila vrlo sofisticirani napad iz Kine. Google kaže da je kibernetski upad bio naciljan na njegovo intelektualno vlasništvo, te da je i dvadesetak drugih kompanija – među kojima Yahoo, Dow Chemical i vojno-tehnološka firma Northrop Grumman – bilo izloženo riziku.

Larry Clinton, direktor organizacije Internet Security Alliance, koja radi na sigurnosti online biznisa, kaže da su internetski biznisi sučeljeni s ogromnim opasnostima:

"Na polju kibernetske sigurnosti, sve okolnosti idu u prilog napadača. Kibernetski napadi su trenutno relativno jeftini, relativno lagani za provođenje, a količina onoga što se ukrade je enormna. Šanse da napadači budu uhvaćeni, pak, vrlo su male."

Clinton kaže da su godišnji ekonomski gubici od kibernetskih prijetnji veliki jer napadači imaju praktički neograničeni raspon mogućih meta napada, a obrana kasni čitavu generaciju za napadom.

Randy Vickers je voditelj Odsjeka za hitnu obranu od kompjuterskih napada pri američkom Ministarstvu za domovinsku sigurnost. On kaže da je jedan od najvećih izazova u istrazi kibernetskih napada pronalaženje kompjutera s kojega je napad pokrenut:

"Kod takvog kibernetskog događaja postoje višestruke `vruće točke`, kompjuteri koji su bili samo skretnice ili provodnici, tako da se ne može reći da je izvor napada bio točno kompjuter s tom i tom adresom ili taj i taj web sajt."

Predsjednik Barack Obama je pitanje kibernetske sigurnosti proglasio jednim od najviših prioriteta njegove administracije, nabrojivši prijetnju od kibernetskih oružja zajedno s drugim oružjima masovnog uništenja, poput nuklearnih, kemijskih i bioloških oružja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.