Izvor: B92 | Četvrtak, 01.10.2020.| 08:06
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Prvi prekogranični most između Kine i Rusije uskoro otvoren za saobraćaj (VIDEO)

(Foto: YouTube/Screenshot)
Most koji će povezivati Rusiju i Kinu preko reke Amur trebalo bi da bude u upotrebi od novembra, prema informacijama guvernera Amurske oblasti Vasilij Orlova. Most će dodatno ojačati ekonomsku saradnju između dvije zemlje.

- Infrastruktura i sve usluge su spremni. Očekujemo da most bude pušten u rad u novembru - napisao je Orlov na Instagram profilu. Kako je rekao, otvaranje mosta je odloženo zbog pandemije koronavirusa.

Ambiciozni projekat vrijedan 300 mil USD započet je u decembru 2016. godine, a završen je 2019. godine u novembru. Prvobitno je planirano da u rad bude pušten u aprilu.

Most povezuje gradove Blagovješčensk na krajnjem istoku Rusije i Hejhe na severu Kine koji se nalaze na obalama reke Amur. Most je dugačak više od jednog kilometra i dio je projekta autoputa dugačkog skoro 20 kilometara.

Teški vremenski uslovi u ovom hladnom regionu ometali su prekograničnu trgovinu godinama, ali bi most trebalo da riješi taj problem. Nakon što ruta postane operativna, zapremina tereta mogla bi da dođe i do 400 miliona tona godišnje.

Most bi trebalo da doprinese i cvetanju turizma, a pretpostavke su da bi se broj turista koji iz Kine dolaze u Rusiju povećao na dva miliona. Ipak, turisti neće odmah moći da koriste most, s obzirom da je prevashodno namijenjen teretnim kamionima.

Trebaće još godinu i po dana da se izgradi prelaz koji će moći da koriste turisti, odnosno autobusi sa turistima.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.