NavMenu

Materijali budućnosti - Da li ćemo puteve graditi od građevinskog otpada i starih guma?

Izvor: Gradnja.rs Četvrtak, 01.10.2020. 08:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: I.Vukša)Ilustracija
Tim australijskih inženjera sa melburnškog Univerziteta RMIT osmislio je novi kompozit za izgradnju puteva koji se oslanja na dva ogromna izvora otpada, odnosno na odbačene gume i građevinski šut. Kombinacija ovih recikliranih materijala pokazala se kao veoma efikasna, pružajući potrebnu čvrstoću, kao i fleksibilnost.

Kao što je poznato, sav građevinski šut koji je moguće drobiti, može se pretvoriti u građevinski materijal kojeg nazivamo reciklirani betonski agregat. On se zatim u daljem procesu kombinuje sa drugim materijalima i ponovo se koristi u izgradnji zgrada, te se na taj način smanjuje štetan uticaj na životnu sredinu.

Međutim, ovim istraživanjem otvara se nova oblast za primjenu građevinskog šuta. Naime, reciklirani betonski agregat može da nađe svrhu i u izgradnji puteva. Istraživači sa RMIT-a eksperimentisali su sa aditivima koji bi mogli da poboljšaju njegove performanse u ovoj oblasti i došli su do zaključka da bi gumeni granulati od otpadnih automobilskih guma bili idealni, piše Construction and Building Materials.

Tim je utvrdio da bi kompozit od 0,5% gumenih granulata i 99,5% recikliranih betonskih agregata bio najbolji odnos za pravljenje smjese kojom bi se mogli praviti putevi.

Ovakva mješavina je pažljivo optimizovana kako bi odgovorila bezbedonosnim standardima puteva, a osim što je i ekološki, ovaj materijal bi ujedno trebalo da bude manje sklon stvaranju pukotina na putu što je dokazano na testu.

Ekološka zamjena

- Klasične putne podloge prave se od neodrživih materijala – lomljene stijene i prirodnog pjeska - kaže inženjer dr Mohammad Boroujeni sa RMIT.

- Naš miješani materijal je stoprocentno reciklirana alternativa koja nudi novi način ponovne upotrebe guma i građevinskog otpada, istovremeno izvršavajući ključne kriterijume poput fleksibilnosti, čvrstoće i trajne deformacije. Dok se zalažemo za cirkularnu ekonomiju koja može eliminisati otpad i podržati kontinuiranu upotrebu resursa, naša reciklirana mješavina pravi je izbor za bolje puteve i bolju životnu sredinu.

Otpad našao put do (lokalnih) puteva

Iako ovo istraživanje daje nadu da će građevinski šut i automobilske gume, koje inače završe na otpadu, dobiti novi život, malo je vjerovatno da će ovakva mješavina naći put do autoputeva, odnosno do visokofrekventnih saobraćajnica koje moraju da podnesu i teški teretni saobraćaj. Međutim, njegova primena u lokalnim saobraćajnicama nižeg intenziteta, što inače čini veliku procentualnu većinu putne mreže u celom svetu, vrlo je verovatno. Naravno, ako kompozit dobije odgovarajuće sertifikate…
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.