Izvor: eKapija | Srijeda, 30.09.2020.| 14:18
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sarajevska IT kompanija Klika dobitnik pečata 100 najvećih u BiH

Staša Košarac i Edin Deljkić
Staša Košarac i Edin Deljkić (Foto: Poslovne novine)
Povodom promocije "100 najvećih u BiH", koja je juče po 33. put održana u Sarajevu, upriličena je konferencija za medije na kojoj je prezentovana analiza poslovanja najbolje rangiranih kompanija.

Dodjelu priznanja za najuspješnije kompanije u BiH je otvorio Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Najveće priznanje za ukupne postignute rezultate "Pečat 100 najvećih u BiH" ministar Košarac uručio je Edinu Deljkiću, direktoru kompanije Klika Sarajevo, koja je u 2019. povećala broj zaposlenih za 57%, izvoz za 70%, dobit za 54%, prihodi su im rasli za 71%, investirali su oko milion maraka, a za društveno odgovorne projekte izdvojili 120.000 KM.

Na prvom mjestu po ostvarenom prihodu u 2019. godini na ljestvicama TOP 100 ove godine našli su se: Holdina Sarajevo sa ostvarenih 1.312.111.320 KM u kategoriji velikih firmi, Topadom-B&H Banja Luka sa ostvarenih 23.711.457 KM prihoda u kategoriji srednjih firmi, a BH Šped Srebrenik je vodeći u kategoriji malih firmi se ostvarenih 7.956.317 KM prihoda.

Najveću dobit u kategoriji velikih firmi ostvario je Lager Posušje u iznosu od 115.648.643 KM. U kategoriji srednjih najveću dobit inkasirao je Oki Sarajevo u iznosu od 9.767.971 KM, dok je u kategoriji maih preduzeća Mile-Stone consulting Istočna Ilidža sa ostvarenih 4.134.225 KM dobiti.

U kategorji malih tpp 100 preduzeća po izvozu na prvom mjestu je Gromi drvo Sarajevo, koje je u prošloj godini izvezlo 6.824.153 KM.

Na jučerašnjoj svečanosti dodjeljeno je i tridesetak priznanja za prvoplasirane po prihodu u 2019. godini u određenim privrednim djelatnostima, među kojima su: BH Telecom Sarajevo, FIS Vitez, Nelt Istočno Sarajevo, Porsche BH Sarajevo, dm drogerie markt Sarajevo, Bosnalijek Sarajevo i mnogi drugi.

Rezimirajući ovaj poslovni događaj na današnjoj press konferenciji Emil Kučković, direktor Poslovnih novina i član Uprave LRC Group istakao je da je u vrijeme kada se svjetska, regionalna i domaća ekonomija suočavaju sa izazovima u poslovanju uzrokovanim pandemijom covid-19, sada je bitnije nego ikada vratiti u fokus bh. privredu i predstaviti u javnosti pozitivne primjere kompanija, koje su uspjele prilagoditi svoj model poslovanja, kako bi prevazišle krizu i postigle izvrsne poslovne rezultate.

Analizu poslovanja velikih, srednjih i malih kompanija za Poslovne novine, prema riječima Alene Ahmetspahić-Fočo, direktorice projekta "100 najvećih u BiH" i ove godine uradila je bonitetna agencija LRC iz Sarajeva.

- Ove godine anlizirano je 34.516 kompanija iz Federacije BiH, Republike Srpske i po prvi put iz Brčko distrikta, koje su u roku predale svoje završne račune nadležnim entitetskim agencijama, čime smo konačno objedinili ekonomsku sliku BiH. Od ovog broja, samo je njih 764 (velikih, srednjih i malih) pronašlo mjesto na rang-listama 100 najvećih u BiH i to po prihodu, dobiti, izvozu. Ove godine na ljestvicama uspjeha je čak 360 kompanija, koje se prošle godine nisu plasirale na ove liste - istaknula je Ahmetspahić-Fočo.

Važnost projekta koji realiziraju Poslovne novine je u relevantnim podacima koje na osnovu zvaničnih rezultata poslovanja obrađuju analitičari bonitetne agencije LRC o čemu je govorila Jadranka Kuljanin, direktorica LRC-a.

- Na osnovu obrade podataka i analize tržišta po određenim branšama i parametrima možemo reći da su rangirane kompanije nosioci razvoja privrede u BiH. LRC je kao i proteklih godina za ovaj projekt omogućio rang-liste kompanija iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore i Makedonije. Sa novom platformom LRC-a za pristup podacima sa Poslovnim novinama i Inkassom, nastupamo kao LRC Group na području BiH, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Albanije. Obezbjedili smo lakši pristup podacima za domaće klijente, a kompanijama iz regije omogućili uvid u tržište BiH. Podrška klijentima se ne ogleda samo u podacima, već i u profesionalnom upravljanju potraživanjima, kao i promociji uspješnosti kompanija kroz projekte Poslovnih novina. Kao što i sam slogan projekta "100 najvećih" kaže "Moramo naprijed" i planovi LRC Group su da do kraja godine nastupimo i na području Makedonije i Slovenije čime bismo zaokružili cijelu regiju - izjavila je Kuljanin.

Ove godine u specijalnoj publikaciji Poslovnih novina posvećenoj 100 najvećih, pored tradicionalnih rangiranja kompanija iz BiH i regiona, te analiza oko 30 djelatnosti, nalaze se i dva specijalna priloga. Jedan je posvećen "Ženama u biznisu" i tradicionalno rangira kompanije koje su se našle na listi top 100, a predvode ih direktorice. A drugi prilog pod nazivom "Gradovi/općine/opštine i biznis" donosi analizu uspješnosti privrede lokalnih zajednica uz rang-liste najuspješnijih na tom području.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE