Izvor: Glas Srpske | Srijeda, 30.09.2020.| 12:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Putničko osiguranje pokriva i koronu - Otvaranjem granica osiguravajuće kuće šire lepezu usluga

(Foto: Unsplash/Free To Use Sounds)
Popuštanjem mjera i otvaranjem granica mnoge osiguravajuće kuće u BiH odlučile su da prošire lepezu svojih usluga, pa su tako u sklopu polise putničkog osiguranja počele da uključuju i rizik od covida 19, što ranije nije bio slučaj kada su u pitanju zarazne bolesti.

Restriktivne mjere zbog pandemije virusa korona tokom ljeta počele su da popuštaju mnoge evropske zemlje, zbog čega je i interesovanje stanovnika Srpske za putovanjima poraslo. Uporedo je povećano interesovanje za putničko zdravstveno osiguranje, što je podstaklo mnoge osiguravajuće kuće da u ponudu uključe novi rizik.

U Uniqa osiguranju kažu da su, u namjeri da klijentima omoguće bezbjednije putovanje, od jula ponudili polisu putničkog osiguranja u koju je uključen i rizik od virusa korona.

- Tom polisom obuhvaćena je organizacija neophodne zdravstvene pomoći, pokriće troškova dijagnostike, pregleda ovlašćenog ljekara, testiranja zbog ispoljavanja simptoma infekcije korona virusom i nabavke lijekova, odnosno bolničko i vanbolničko liječenje u zemlji boravka - kazao je finansijski savjetnik u Uniqa osiguranju Vladimir Burazor.

Dodao je da se polisa plaća po danu, a cijena se kreće od jedne do 1,80 KM po osobi, a klijenti na ukupnu cijenu putničkog osiguranja uplaćuju još 50 odsto za dodatno pokriće za covid 19.

- Na primjer, ako je osiguranje 20 KM, klijenti na taj iznos doplate još 50 odsto, što na kraju izađe 30 maraka. S obzirom na okolnosti, mogu reći da ima prilično putnika i svi se uglavnom odlučuju da u putničko zdravstveno osiguranje uključe i rizik od virusa korona - rekao je Burazor.

Prema njegovim riječima, Uniqa osiguranje nudi covid osiguranje za kompletnu Evropu, uključujući Rusiju i Tursku.

- Covid osiguranje klijenti su u proteklom periodu najčešće uplaćivali za putovanje u Hrvatsku, Italiju, Crnu Goru i Tursku na period od sedam do 15 dana - istakao je Burazor.

I u Dunav osiguranju kažu da se klijenti svakodnevno raspituju da li je u sklopu polise putničkog osiguranja uključen rizik od covida 19, što ih je podstaklo da prilagode ponudu.

Generalni direktor Dunav osiguranja u Banjaluci Bojan Popović kaže da će, što se tiče ove kompanije, od 15. oktobra stanovnicima Srpske biti ponuđena polisa putničkog osiguranja koja uključuje i rizik od covida 19.

- Polisa putničkog osiguranja sa dopunskim rizikom od covid 19 za početak će važiti samo za područje Evrope, a pokriće sve troškove koji nastanu zbog virusa korona do iznosa od 30.000 evra - rekao je Popović i dodao da trenutna polisa putničkog osiguranja košta 1,60 KM po osobi za dan.

Predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje RS Milomir Durmić kaže da u polisu putničkog osiguranja ranije nisu bile uključene zarazne bolesti.

- Osiguravajuća društva sada na osnovu svojih proračuna u ponudu uključuju rizik od virusa korona i prave tarifu - kazao je Durmić.

Fond zdravstva

Fond zdravstvenog osiguranja RS zdravstvenu zaštitu u slučaju virusa korona pokriva samo ako zdravstvena ustanova u inostranstvu, u kojoj se osiguranik iz Srpske liječi, ocijeni da je to hitno.

- Fond izdaje ino-obrasce za one zemlje sa kojima BiH ima potpisan sporazum o socijalnom osiguranju i kada je riječ o putovanjima u inostranstvo iz privatnih razloga - objasnili su u Fondu zdravstva.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.