Izvor: Klix | Srijeda, 30.09.2020.| 11:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Skenderija će biti proglašena kulturnim nasljeđem prvog reda

(Foto: skenderija.ba)
Kulturno-sportski centar Skenderija u Sarajevu će biti proglašen arhitektonskim i kulturnim naslijeđem prvog reda. Odluku o proglašenju je donijela Skupština Kantona Sarajevo na inicijativu samostalnog zastupnika Damira Nikšića.

Inicijativa je podržana jednoglasno sa 24 glasa, a Nikšić je prethodno obrazložio zašto misli da ovaj objekat treba imati navedeni status.

- Kompleks KSC Skenderija je davno trebao biti proglašen arhitektonskim i kulturnim naslijeđem prvog reda jer se radi o prvoklasnom arhitektonskom djelu svoga vremena. Ne govorim o bivšem socijalističkom režimu, već o modernizmu i arhitekturi Zapada koja je bila poznata kao brutalizam - obrazložio je.

Tokom posljednje sjednice kantonalne skupštine, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Faruk Kapidžić je najavio da će i drugi značajni objekti dobiti ovakav status tj. da će ih država zaštititi.

Prošle godine je Skenderija svrstana među objekte brutalističke arhitekture u svijetu, što je inicijativa Njemačkog arhitektonskog muzeja za spašavanje brutalističkih djela. Prijedlog i materijal za inicijativu pripremila je Mejrema Zatrić u ime Asocijacije arhitekata Bosne i Hercegovine.

Iz Muzeja su Skenderiju opisali kao "ekspresivnu" zgradu ispred koje se nalazi prostrani trg. Naglasili su da je smještena u centru grada tako da afirmira geografsku strukturu grada, te da na simboličan i materijalan način ukazuje na to da pripada gradu.

Objekat su projektovali Halid Muhasilović, Živorad Janković i Ognjen Malkin.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.