NavMenu

Skenderija će biti proglašena kulturnim nasljeđem prvog reda

Izvor: Klix Srijeda, 30.09.2020. 11:51
Komentari
Podeli

(Foto: skenderija.ba)
Kulturno-sportski centar Skenderija u Sarajevu će biti proglašen arhitektonskim i kulturnim naslijeđem prvog reda. Odluku o proglašenju je donijela Skupština Kantona Sarajevo na inicijativu samostalnog zastupnika Damira Nikšića.

Inicijativa je podržana jednoglasno sa 24 glasa, a Nikšić je prethodno obrazložio zašto misli da ovaj objekat treba imati navedeni status.

- Kompleks KSC Skenderija je davno trebao biti proglašen arhitektonskim i kulturnim naslijeđem prvog reda jer se radi o prvoklasnom arhitektonskom djelu svoga vremena. Ne govorim o bivšem socijalističkom režimu, već o modernizmu i arhitekturi Zapada koja je bila poznata kao brutalizam - obrazložio je.

Tokom posljednje sjednice kantonalne skupštine, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Faruk Kapidžić je najavio da će i drugi značajni objekti dobiti ovakav status tj. da će ih država zaštititi.

Prošle godine je Skenderija svrstana među objekte brutalističke arhitekture u svijetu, što je inicijativa Njemačkog arhitektonskog muzeja za spašavanje brutalističkih djela. Prijedlog i materijal za inicijativu pripremila je Mejrema Zatrić u ime Asocijacije arhitekata Bosne i Hercegovine.

Iz Muzeja su Skenderiju opisali kao "ekspresivnu" zgradu ispred koje se nalazi prostrani trg. Naglasili su da je smještena u centru grada tako da afirmira geografsku strukturu grada, te da na simboličan i materijalan način ukazuje na to da pripada gradu.

Objekat su projektovali Halid Muhasilović, Živorad Janković i Ognjen Malkin.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.