Izvor: eKapija | Srijeda, 30.09.2020.| 10:57
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Odobreni prvi krediti u okviru Garantnog programa Vlade RS

(Foto: love work 51/shutterstock.com)
Pomoćnik ministra finansija Republike Srpske Snježana Rudić izjavila je da su odobreni prvi krediti u okviru Garantnog programa RS s ciljem olakšanog pristupa finansijskim sredstvima poslovnih subjekata i preduzetnika pogođenih negativnim ekonomskim posljedicama pandemije.

- U proteklim mjesecima smo zaokružili pravni okvir. Garantni fond Republike Srpske, koji u ime Vlade Republike Srpske upravlja Garantnim programom je, nakon pregovaranja o uslovima, sklopio ugovore sa poslovnim bankama i mikrokreditnim organizacijama, čime su se stekli uslovi za davanje kredita - navela je Rudić ističući da je ovaj instrument značajan jer su privrednici suočeni sa ekonomskim posljedicama pandemije imali problema sa obezbjeđivanjem kolaterala za kreditna sredstava.

Vlada RS je, ističe Rudić, ponudila prvoklasni instrument obezbjeđenja, kolateral, u prvom redu malim i srednjim preduzećima, kao i za preduzetnike koji su jedna od ciljnih grupa u okviru ovog Garantnog programa.

- Osmišljavajući tu mjeru koja je samo jedna u nizu mjera za suzbijanje negativnih posljedica pandemije, mi smo se rukovodili preporukama Evropske unije koje imaju jasno utvrđena pravila i rokove - navela je pomoćnica ministra i najavila da je planirano da program traje do kraja godine, te da će u oktobru biti izvršeni analiza postojećeg programa i, prema potrebi, dalja podešavanja kriteriuma programa.

Posebno je istakla da su za poslovne subjekte i preduzetnike koji koriste ovaj vid garancije one besplatne, tj. ne postoji obaveza plaćanja premije, a kamatne stope na kredite finansijskih posrednika su niže u odnosu na standardne kredite bez ovog vida obebjeđenja.

- Banke i mikrokreditne organizacije samostalno, u skladu sa vlastitim politikama i procedurama, vrše odabir klijenata i plasmane svojih proizvoda, kredita, ali je u procesu pregovora o Garantnom programu, uobzirujući da nudimo i obezbjeđujemo prvoklasni kolateral, prepoznat zajednički interesa snižavanja kamatne stope - precizirala je Rudić.

Ona je navela da su u Garantni program uključene i mikrokreditne organizacije zbog velikog broja zainteresovanih samostalnih preduzetnika i poljoprivrednih proizvođača koji koriste ovaj vid finansijskih usluga.

- Svi podaci vezani za sam program, za banke i mikrokreditne organizacije uključene u program su ponuđene javnosti i korisnicima na internet stranici Garantnog fonda (link) koji u ime Republike Srpske administrira i upravlja cijelim programom, a svi klijenti banaka i mikrokreditnih organizacija dodatne informacija mogu naći upravo kod svojih poslovnih banaka i partnerskih finansiskih organizacija - pojasnila je pomoćnica ministara Rudić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.