NavMenu

Sarajevo domaćin izložbe World Press Photo od 1. do 22. oktobra

Izvor: eKapija Srijeda, 30.09.2020. 10:09
Komentari
Podeli
(Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)
Historijski muzej Bosne i Hercegovine je domaćin i organizator svjetski prestižne izložbe World Press Photo, koja će se na platou muzeja moći pogledati od 1. do 22. oktobra 2020. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Izložba prikazuje najuspješnije fotografije pobjednika takmičenja World Press Photo iz domena foto-žurnalizma za ovu godinu.

Takmičenje koje se organizira od 1955. godine odaje priznanje profesionalnim fotografima za najbolju fotografiju u određenoj kategoriji. Fotografije su prezentirane kao samostalne ili u obliku priča u osam kategorija, prenosi Grad Sarajevo.

Ove godine na takmičenju je učestvovalo 4.282 fotografa iz 125 zemalja – sa ukupno 73.996 fotografije. Kroz prikazane fotografije posjetioci će imati priliku da vide prizore koji rekontekstualiziraju aktuelne probleme savremenog društva.

Od 2019. godine, pored ostalih, postoji i nagrada za foto-priču godine, koja odaje priznanje fotografu čija kreativnost i vještine vizuelno predstavljaju priču od velikog dokumentarnog značaja.

Nagrađene fotografije prezentirane su na putujućoj izložbi u 120 gradova i 50 zemalja tokom godine, a pogledalo ju je više od četiri miliona ljudi u svijetu. Sarajevska izložba realizira se uz pomoć Ambasade Kraljevine Holandije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.