NavMenu

Za mala i srednja preduzeća regije Tešanj stiže 600.000 KM - Podrška digitalizaciji i većoj konkurentnosti

Izvor: Poslovne novine Srijeda, 30.09.2020. 09:32
Komentari
Podeli
(Foto: PHOTOCREO Michal Bednarek/shutterstock.com)
Agencija za razvoj općine Tešanj TRA započela je provedbu projekta "FAB-LAB – Ekonomija zasnovana na inovacijama" (FAB-LAB) u partnerstvu sa kompanijama GMC, Usora i JET Tešanj. Evropska unija dodijelila je za FAB-LAB projekat grant veći od 450.000 KM u okviru EU4Business projekta u BiH, a ukupna vrijednost projekta iznosi više od 600.000 KM.

FAB-LAB projekat će se implementirati u narednih 18 mjeseci. Direktni korisnici projekta su mala i srednja preduzeća (MSP) sa područja općine Tešanj i uže regije. Opšti cilj je jačanje kapaciteta za izvoz i zapošljavanje u firmama sa područja općine Tešanj i regije kroz unapređenje konkurentnosti, inovativnosti i digitalizacije poslovnih aktivnosti.

- U okviru FAB-LAB projekta bit će uspostavljen Centar za pružanje poslovno-razvojnih usluga metalskom sektoru. Centar će djelovati u prioritetnim područjima jačanja firmi iz sektora kroz angažman vrhunskih stručnjaka, specijalizovane opreme i primjenu priručnika izrađenih prema potrebama i na temelju najnovijih svjetskih trendova razvoja - najavio je prof. dr Ismar Alagić, direktor Agencije za razvoj općine Tešanj TRA.

Značajna podrška je predviđena u segmentu kvalitetnije internacionalizacije poslovanja firmi i kod primjene digitalnih alata. Podrška će dovesti do povećanja broja zaposlenih, većeg izvoza i povećanja prihoda ciljanih MSP-a.

EU4Business potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentiranih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj, s ciljem jačanja ekonomije BiH. Projekat vrijedan 16,1 mil EUR zajednički provode GIZ, ILO i UNDP od aprila 2018. do marta 2022. godine, a finansiraju ga Evropska unija (15 mil EUR) i Savezna Republika Njemačka (1,1 mil EUR).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.