Izvor: Poslovne novine | Srijeda, 30.09.2020.| 09:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za mala i srednja preduzeća regije Tešanj stiže 600.000 KM - Podrška digitalizaciji i većoj konkurentnosti

(Foto: PHOTOCREO Michal Bednarek/shutterstock.com)
Agencija za razvoj općine Tešanj TRA započela je provedbu projekta "FAB-LAB – Ekonomija zasnovana na inovacijama" (FAB-LAB) u partnerstvu sa kompanijama GMC, Usora i JET Tešanj. Evropska unija dodijelila je za FAB-LAB projekat grant veći od 450.000 KM u okviru EU4Business projekta u BiH, a ukupna vrijednost projekta iznosi više od 600.000 KM.

FAB-LAB projekat će se implementirati u narednih 18 mjeseci. Direktni korisnici projekta su mala i srednja preduzeća (MSP) sa područja općine Tešanj i uže regije. Opšti cilj je jačanje kapaciteta za izvoz i zapošljavanje u firmama sa područja općine Tešanj i regije kroz unapređenje konkurentnosti, inovativnosti i digitalizacije poslovnih aktivnosti.

- U okviru FAB-LAB projekta bit će uspostavljen Centar za pružanje poslovno-razvojnih usluga metalskom sektoru. Centar će djelovati u prioritetnim područjima jačanja firmi iz sektora kroz angažman vrhunskih stručnjaka, specijalizovane opreme i primjenu priručnika izrađenih prema potrebama i na temelju najnovijih svjetskih trendova razvoja - najavio je prof. dr Ismar Alagić, direktor Agencije za razvoj općine Tešanj TRA.

Značajna podrška je predviđena u segmentu kvalitetnije internacionalizacije poslovanja firmi i kod primjene digitalnih alata. Podrška će dovesti do povećanja broja zaposlenih, većeg izvoza i povećanja prihoda ciljanih MSP-a.

EU4Business potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentiranih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj, s ciljem jačanja ekonomije BiH. Projekat vrijedan 16,1 mil EUR zajednički provode GIZ, ILO i UNDP od aprila 2018. do marta 2022. godine, a finansiraju ga Evropska unija (15 mil EUR) i Savezna Republika Njemačka (1,1 mil EUR).

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.