NavMenu

Empress iz Zenice planira povećanje kapaciteta za 30% - Uskoro novi proizvodi iz vlastite linije odjeće za baštovanstvo

Izvor: eKapija+ Utorak, 29.09.2020. 14:54
Komentari
Podeli
(Foto: Mateo S.)
Kompanija Empress osnovana je 2017. godine u Zenici, a bavi se proizvodnjom radne odjeće za muškarce i žene, posteljine, kućnog dekora i drugih proizvoda od tekstila. Uspješno su prebrodili prve godine poslovanja, te su razvili i vlastitu liniju proizvoda, dok u budućnosti planiraju da šire kapacitet i zaposle još radnika.

Kako za eKapiju kaže direktor Empressa Mensura Sušić, kroz pet godina svoju kompaniju vidi u novoizgrađenoj hali, sa povećanim kapacitetom proizvodnje najmanje za 30%, kao i sa što većim brojem zaposlenih radnika.

- Pružamo odgovorno i pouzdano poslovanje kako svojim kupcima tako i dobavljačima, dok imaju široku ponudu kvalitetnih proizvoda, kao i stručan tim koji stoji na usluzi svojim klijentima. Empress posluje po ISO standardima 9001:2015 i EN ISO 14001:2015 kojim razvijamo ekonomsku, socijalnu i ekološku svijest svojih zaposlenih. Zahvaljujući predanom radu i trudu svih zaposlenih Empress se iz godine u godinu pozicionira sve bolje na tržištu, te smo kreirali i vlastitu kolekciju proizvoda za rad u bašti "Queen of Garden"– ističe Sušić.

Ona dodaje da trenutno svoju djelatnost realizuju u proizvodnoj hali sa preko 20 zaposlenih.

- Od samog osnivanja pa do sada u razvoj i opremanje firme su uložena velika novčana sredstva koja su nam omogućila organizaciju i realizaciju poslovanja – kaže Sušić.

Razvoj vlastitog brenda "Queen of garden"

Kompanija je nakon zabilježenih pozitivnih rezultata u početnoj fazi poslovanja odlučila da napravi zaokret i lansira vlastiti brend.

(Foto: Majda T.)
- Empress inovativna ideja počinje u savremenom dobu kada se svijest žena mijenja i kada žene nastoje provoditi više vremena u prirodi, u vrtu ili bašti što zahtijeva i određenu vrstu odjeće. Zbog toga smo došli na ideju da kreiramo potpunu novu unikatnu i jedinstvenu liniju proizvoda "Queen of garden" jedinstvenu liniju radne odjeće i asesoara za žene za rad u bašti i vrtu. Ženska odjeća i asesoar za baštu i vrt su prozvodi koji ne postoje na tržištu u BiH, te će zbog toga proizvodi koje mi želimo plasirati biti unikatni i jedinstveni, upravo zbog posebnog dizajna svakog dijela asortimana. Trenutno proizvodimo kecelje i "american" hlače za rad u vrtu, a u procesu smo pripreme za proizvodnju i torbica za alat i kapa – pojašnjava Sušić.

Osim ove nove linije Empress nudi široku paletu radnih odijela, medicinskog programa, kućnog dekora, uniformi za trgovce, ugostitelje.

- Pandemija Covid-19 je uzrokovala pad poslovanja za oko 15%, međutim pošto smo mi društveno odgovorna kompanija, nismo željeli dati otkaze našim radnicima, te smo pokušali da naš poslovni model prilagodimo naovonastaloj situaciji. Uvidjeli smo veliku potražnju za maskama, te među prvim kompanijama počeli proizvodnju višekratnih, višeslojnih pamučnih maski. Tada smo napravili zalihe, te dobili kupce koje smo zadržali i danas.

Takođe, radili su izvoz određenih proizvoda, međutim, objašnjava Sušić, izvoz nije realizovan direktno, nego preko prodajnih agenata u Švajcarskoj, Austriji i Hrvatskoj.

Sirovine za proizvodni proces uglavnom nabavljaju od dobavljača iz Bosne i Hercegovine, dok određene specifične materijale uvoze iz Turske, Italije, Češke, kao i drugih zemalja EU.

(Foto: Dijana M.)
- Kako je potražnja za maskama u padu, Empress je počeo da traži novu tržišnu nišu, te smo prešli na proizvodnju medicinskog programa i kreirali elegant liniju koja je našla svoje mjesto kod naših kupaca. Također smo uvidjeli da se jednokratna zaštitna odijela vrlo malo proizvode u BiH, i ta koja se proizvode ne posjeduju odgovarajući certifikat, te se većinom uvoze. Međutim, ne posjedujemo odgovarajuću mašinu za proizvodnju navedenih odijela – kaže Sušić.

Potrebna podrška realnom sektoru

Sušić dodaje da je pandemija virusa Covid-19 ostavila negativne posljedice na kompletnu privredu, posebno na tekstilnu industriju, jer je veliki broj narudžbi otkazan, i mnogi proizvodni pogoni su stali.

- Smatramo da država treba da ima više razumijevanja i da brže reaguje na potrebe privrednika. Potrebno je da se finansijski podrži realni sektor, posebno sektor malih i srednjih preduzeća, kako bi se dao vjetar u leđa te stvorili uslovi za dalji rast i razvoj, jer samo država sa razvijenom i dobro organiziranom privredom može pronaći izlaz iz krize ovih razmjera - zaključuje naš sagovornik.

Senka Trivić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.