Izvor: eKapija | Utorak, 29.09.2020.| 14:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Dojene bebe su bezbjedne - Majčino mlijeko ne prenosi virus korona

(Foto: www.BillionPhotos.com/shutterstock.com)
Majčino mlijeko je sigurno i ukoliko je majka zaražena covidom-19 virus se dojenjem neće prenijeti na bebu, pokazalo je istraživanje odjeljenja za neonatologiju Univerziteta u Torinu, prenosi portal infobijeljina.com.

Mikrobiološke analize su pokazale da se korona virus ne prenosi sa majke na bebu, što je veoma važno, kaže profesor David Lembo, koji je rukovodio istraživanjem.

On je naveo da se već nekoliko godina ispituje antivirlano dejstvo majčinog mlijeka i dodao da su sada otkrivene nove komponente koje mogu novorođenče da štite od viroznih infekcija.

– Iz toga razloga, izuzev u posebnim slučajevima, savjetujemo majkama da doje svoje dijete, jer je to jedan od važnih izvora zdravlja i jačanja imuniteta za bebu – kaže Lembo.

Rezulati istraživanja su objavljeni u internacionalnom naučnom časopisu Granice u pedijatriji (Frontiers in Pediatrics) i dodatno potvrđuju preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (OMS) da čak i majke koje su zaražene korona virusom mogu i treba da nastave sa dojenjem svoje bebe, uz poštovanje higijenskih mjera zaštite kao što je nošenje zaštitne maske, pranje ruku, čišćenje i dezinfekcija površina i predmeta koje se koriste.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.