Izvor: eKapija | Utorak, 29.09.2020.| 15:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BiH ulaže 2 mil KM u održavanje mostova na granici sa Hrvatskom - Potpisan međudržavni sporazum

(Foto: ThomBal/shutterstock.com)
Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović, na poziv ministra mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Olega Butkovića, boravio je danas u radnoj posjeti Republici Hrvatskoj.

Tom prilikom, ministri Mitrović i Butković potpisali su Sporazum o održavanju i rekonstrukciji cestovnih mostova na državnoj granici između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske.

- Svjesni smo da bez razvoja infrastrukture nema ni razvoja regiona i da je za Bosnu i Hercegovinu i sve ljude koji žive na ovim prostorima dobra svaka vrsta povezivanja sa zemljama regiona. Sporazum koji smo danas potpisali omogućava nam da krenemo sa održavanjem međudržavnih mostova, za šta je na godišnjem nivou planirano 200.000 KM za tekuće održavanje mostova s Hrvatskom, dok su za vanredno održavanje i rekonstrukciju sredstva osigurana iz budžeta BiH i međunarodnih obaveza BiH, a evidentirat će se kao program posebnih namjena Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine u iznosu od cca 2 mil KM za narednih pet godina - istakao je ministar Mitrović.

Kako je naglasio ministar Butković, današnje potpisivanje Sporazuma označava još jedan korak prema jačoj prometnoj ali i ekonomskoj povezanosti Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

- Održavanje i obnova mostova i prometnica na zajedničkoj granici jednako je važno za obje zemlje, jer samo saradnjom možemo unaprijediti zajedničke veze, kako prometne tako i one ekonomske. Određeni mostovi koji su, među ostalima, predmet danas potpisanog Sporazuma su u zaista lošem stanju i moramo brzo reagirati kako bismo ih što prije doveli u sigurno stanje sa prometnog aspekta. Mostovi, osim što spajaju dvije države, u konačnici povezuju i stanovnike, a to je i cilj svake ovakve međudržavne saradnje - rekao je ministar Butković.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.