NavMenu

U Mostaru stala izgradnja na više objekata

Izvor: Dnevni list Utorak, 23.03.2010. 09:41
Komentari
Podeli

Na području Mostara u posljednjih nekoliko mjeseci u potpunosti je stala izgradnja na više objekata.

Posljednji u nizu projekata na kojima je zaustavljena izgradnja jest kompleks Stare bolnice, na kojemu je tvrtka Brodomerkur trebala izgraditi najveći trgovački centar u Hercegovini. Radovi na objektu vrijednom 50 milijuna eura su, kako doznaje Dnevni list, iz Gradske uprave Mostara bili zaustavljeni iz razloga što isti nije dobio građevinsku dozvolu.

Pored trgovačkog centra prekinuti su radovi i na mostu Avenija - Sutina, jer grad još nije riješio imovinsko-pravne odnose s vlasnikom zemljišta.

"Radovi na ovom objektu nisu ni smjeli biti započeti jer isti nema riješene imovinske odnose pa za njega nije mogla biti ni izdana građevinska dozvola", mišljenja je Ibrahim Rahimić, vijećnik SDA. Osim na navedenim projektima na kojima su radovi u potpunosti obustavljeni, postoji i određeni broj onih koji se izgrađuju, ali zbog financijske krize i slabijeg priljeva sredstava znatno usporenijim tempom, pa će njihov završetak sasvim sigurno probiti najavljene rokove. Među takvim objektima ubraja se dvorana u mostarskom naselju Centar 2.

Potom slijede projekti za koje su federalne vlasti tijekom 2007. i 2008. osigurale milijune maraka, a čija realizacija se ne odvija ili u potpunosti kaska. Radi se o izgradnji gradske vijećnice, mostarske trim staze i kanalizacijske mreže u Ilićima. Ništa bolja situacija nije ni s projektom obnove porušenih zgrada na području Mostara, čiji dovršetak probija sve najavljene rokove.

Pored činjenice da je u središtu Hercegovine došlo do obustave izgradnje, teško je vjerovati kako će se u skorije vrijeme nešto drastičnije promijeniti i da će se krenuti s nekom većom izgradnjom. Glavni razlozi za to su što Mostar nema prostorne i regulacijske planove, o kojima bi se trebalo raspravljati na jednoj od idućih sjednica Gradskog vijeća.

"Mislim da je jedino rješenje za Mostar donošenje planova. No, ne bi me čudilo ako bi se i dalje nastavile opstrukcije oko njihovih donošenja", smatra Rahimić.

Osim što Mostar nema planova, sredinom prošle godine ostao je i bez stručnog povjerenstva za davanje stručnih mišljenja, kojemu je istekao dvogodišnji mandat, a koje određuje mogu li se i gdje izvoditi građevinski radovi. Povjerenstvo koje broji pet članova bi se također trebalo izabrati na jednoj od sjednica Vijeća.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.