Izvor: Tanjug | Utorak, 29.09.2020.| 09:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Amazon u Kanadi zapošljava 3.500 ljudi

(Foto: Unsplash/Morning Brew)
Gigant za e-trgovinu Amazon otkrio je u ponedeljak da će 3.000 radnih mjesta otvoriti u Vankuveru i još 500 u Torontu.

Džesi Dorti, potpredsjednik Amazona, odgovoran za lokaciju u Vankuveru, rekao je da kompanija želi da ove poslove dovede u Kanadu, jer ta zemlja ima "ogromnu tehnološku nadarenost koju Amazon želi da iskoristi".

Nova poslovna i tehnološka radna mjesta uključivaće inženjere za razvoj softvera, dizajnere korisničkog iskustva, arhitekte i menadžere prodaje i marketinga.

Većina poslova obavljaće se iz Pošte, zgrade u Vankuveru, gdje će Amazon zauzeti dodatnih 63.000 kvadratnih metara poslovnog prostora.

Vankuver se već dugo smatra privlačnom kanadskom ispostavom za posao zbog blizine Sjedinjenih Država i glavnih tehnoloških centara, uključujući Silikonsku dolinu i sjedište Amazona u Sijetlu.

Kompanija će novih 500 radnika zaposliti i u Torontu, gdje će zakupiti 12.000 kvadratnih metara na pet spratova u zgradi u ulici Jork 18.

Amazon je u Kanadu uložio više od 11 mlrd USD, uključujući infrastrukturu i nadoknade, doprinio je sa 9 mlrd USD privredi zemlje i pomogao u stvaranju najmanje 67.000 radnih mjesta.

Međutim, oko ovih poslova bilo je mnogih briga.

Warehouse Workers Centre, organizacija sa sjedištem u Bramptonu u državi Ontario, koja zastupa ljude koji rade u skladištu i logistici, pokrenula je početkom ove godine peticiju sa stotinama potpisa, tvrdeći da "Amazon ne štiti zdravlje radnika".

U peticiji se navodi da Amazon, koji zapošljava desetine hiljada ljudi u Kanadi i ima centre u Ontariju, Britanskoj Kolumbiji, Alberti, Manitobi i Kvebeku, odbija da radnicima da plaćeno odsustvo i ne govori zaposlenima da li su objekti kontaminirani Kovidom-19.

U peticiji se tvrdi da je fizičko distanciranje u objektima "gotovo nemoguće" i da neki radnici rade po 50 sati nedeljno ili više, što je neodrživo i treba da se zaustavi.

- Zdravlje naših zaposlenih apsolutno je presudno za nas - rekao je Dorti. - To nam je glavni prioritet, pa uvijek obraćamo pažnju na to kako ti sistemi rade i osiguravamo da budu najbolji što mogu.

Potpredsjednik Amazona navodi da je od početka godine na sigurnost zaposlenih potrošio više od 800 mil USD.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.