NavMenu

Petominutna rutina za mnogo bolji radni dan

Izvor: biznisinfo.ba Utorak, 29.09.2020. 08:39
Komentari
Podeli

(Foto: Ivana Vuksa)
Za uspješan početak radnog dana i obavljanje ove jutarnje rutine potrebno je odvojiti svega nekoliko minuta prije početka radnog vremena u svrhu poboljšanja radne produktivnosti, raspoloženja i, na kraju, tjelesnog i mentalnog zdravlja.

Sve ovo možete učiniti na radnom mjestu, ali ukoliko niste sami u prostoriji već je dijelite sa više kolega, potrudite se da dođete na posao nekoliko minuta prije ostalih kako biste imali potrebni mir i tišinu.

Prvi minut – Zatvorite oči, očistite glavu od negativnih misli i dovedite se u stanje meditacije. Ugasite mobilni uređaj ili tablet jer su upravo oni najveći krivci dekoncentraciji i osećaju nelagode.

Drugi minut – Koncentrišite se na disanje. Mnogi zaboravljaju da je upravo pravilno disanje ključ mentalnog zdravlja, jer na taj način optimalna količina kiseonika stiže do mozga, te stvara osjećaj smirenosti i ugodnosti.

Treći minut – Sada kada ste potpuno smireni i koncentrisani, pokušajte na papir napisati (ili nacrtati) radne zadatke za tekući dan. Tako ćete imati bolji uvid u obaveze koje vas očekuju, a ujedno ćete se pobrinuti da ne zakasnite na dogovoreni sastanak ili radni ručak.

Četvrti minut – Nakon što se zapisali ideje i radne obaveze u notes, odvojite bar minut kako bi još jednom sve pregledali i prekontrolisali. Često se dogodi da pri ponovnom pregledu bilješki, uočite da ste slučajno nešto zaboravili da napišete ili ste se možda nečeg sjetili u međuvremenu.

Peti minut – Bacite sve iz ruku, zatvorite oči i provedite posljednji minut ove rutine u tišini i koncentraciji.

Nakon ovakve jutarnje vježbe, sigurno ćete se osjećati mnogo opuštenije i spremniji se uhvatiti u koštac sa novim radnim izazovima, piše Poslovni dnevnik.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Zdravstvo

Zdravstveni turizam cvjeta u BiH, ljekari savjetuju oprez

Za razliku od administracije koja za vrijeme praznika slobodne dane provodi s obitelji, privatni liječnici, stomatolozi, kozmetičari, frizeri u BiH imaju pune ruke posla, i to ponajviše zahvaljujući dijaspori. Tako već početkom prvih proljetnih praznika, u vrijeme Uskrsa i Bajrama, mnogi bh. građani koji žive u inozemstvu će se sami ili s obitelji uputiti na tjedan dva u svoju matičnu domovinu ne samo kako bi posjetili rodbinu, već

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.