Izvor: Tanjug | Ponedjeljak, 28.09.2020.| 15:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Novi most na Rači biće završen do sredine 2023. - Srbija će učestvovati i u izgradnji dionice do Bijeljine

(Foto: MKT BiH)
Most preko Save kod Sremske Rače, u okviru izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo, biće izgrađen za dvije i po godine, najavila je danas potpredsjednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović tokom obilaska gradilišta mosta sa ministrom prometa i komunikacija BiH Vojinom Mijatovićem.

Dodala je da Srbija ulaže ukupno 13 mlrd EUR u regionanalne projekte.

Ukupna dužina mosta je 1.310 metara. Sastoji od prilaznih betonskih konstrukcija na lijevoj i desnoj obali Save, dužine 530 metara i 450 metara i čelične konstrukcije nad rijekom dužine 330 metara.

Izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u cijelom regionu, a ukupna procijenjena vrijednost te investicije je oko 2 mlrd EUR. Srbija je prošle godine krenula u izgradnju prve dionice, od Sremske Rače do Kuzmina, u dužini od 18 kilometara, a vrijednost investicije je 220 mil EUR. Trenutno se radi projektna dokumentacija za drugu dionicu, Požega-Kotroman, u dužini od oko 60 kilometara, a vrijednost tog dijela autoputa je oko 830 mil EUR.

Takođe, Srbija će učestvovati i u izgradnji dionice Rača-Bijeljina na teritoriji Republike Srpske, u dužini od 17 kilometara, a procijenjena vrijednost radova je oko 136 mil EUR, ne računajući eksproprijaciju i druge troškove.

Autoput Beograd-Sarajevo će imati zajedničke granične prelaze: u Sremskoj Rači na teritoriji Srbije, a u Kotromanu na teritoriji BIH. Jedan takav prelaz biće uskoro i na mostu Ljubovija-Bratunac, u Bratuncu, gdje je prošle nedjelje potpisan Sporazum o zajedničkom održavanju 11 mostova između Srbije i BiH na Drini, Savi i Uvcu.

Prije samo nekoliko godina, praktično nije bilo zajedničkih projekata između Srbije i RS i Srbije i BIH. Takođe, već je izgrađen most Bratoljub, a biće izgrađen i novi aerodrom u Trebinju vrijedan 55 mil EUR, gdje se prvi letovi očekuju od 2022.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.