Izvor: Tanjug | Ponedjeljak, 28.09.2020.| 12:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Elektroprivrede RS i Srbije imaće zajedničku kontrolu nad firmom HES Gornja Drina iz Foče

Ilustracija (Foto: Sky Light Pictures/shutterstock.com)
Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) Srbije odobrila je da Elektroprivreda Srbije (EPS) sa Elektroprivredom Republike Srpske (ERS) stekne zajedničku kontrolu nad firmom Hidroelektroenergetski sistem Gornja Drina iz Foče, navodi se u rješenju koje je objavila KZK.

Nad firmom iz Foče potpunu kontrolu ima ERS preko svoje zavisne firme iz Trebinja, a KZK je ovom odlukom dao zeleno svjetlo kako bi i EPS da ima udio u kontroli i vlasništvu.

HES Gornja Drina nastao je odlukom Vlade Republike Srpske septembra 2019. godine i to spajanje firmi Hidroelektrana Buk Bjela i Hidroelektrane Foča i Paunci a u vezi sa projektom izgradnje hidroenergetskog sistema Gornja Drina.

Kako se navodi u rješenju, projekat izgradnje HES Gornja Drina predviđa izgradnju hidroelektrana Buk Bjela, Foča i Paunci čija bi ukupna instalisana snaga iznosila 180,9 MW.

EPS pristupa HES Gornja Drina poslije odluka Nadzornog odbora i Vlade Republike Srbije, a trebalo bi da na osnovu novčanog uloga koji će unijeti stekne između 50 i 60% udjela.

Početak izgradnje hidroelektrane Buk Bjela najavljen je za januar 2021. godine, dok je za druge dvije elektrane početak izgradnje od 2023. godine.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.